Webbnärvaro rankar universitet

Kvantitet är per definition ett dåligt sätt att mäta kvalitet, men det finns ändå något djupt sympatiskt i projektet som rankar universitet efter deras webbnärvaro. Detta Webometrics mäter, tycks det, dels mängden publicerat material, dels hur många som länkar till det. Särskilt den andra delen är ju ett av de ”nya” måtten för relevans och engagemang, använt brett för den sociala webben.
Samtidigt finns det kanske inget som säger att den som sprutat ur sig en massa information är bättre än den som inte gör det. Men faktum är att otillgänglig kunskap är ungefär lika värdelös som okunskap. Och webben är förstås stället vi ska hitta informationen som ger oss kunskap.
Lite tråkigt därför att denna en gång så stolta IT-nation inte ens finns med på den europeiska 5-i-topp-listan. Linköping klarar sig bäst med en sjätteplats. Lunds 47:e plats är på gränsen till pinsam.

%d bloggare gillar detta: