Användbar bok förtjänar plats i bokhyllan

Rubriken här är allt annat än en metafor. Tommy Sundströms Användbarhetsboken ska inte ligga på nattduksbordet för en stunds läsning. På bussen på väg till jobb är den nog en rätt dålig start på dagen.

Men i bokhyllan bland de andra uppslagsverken är den en gjuten resurs för alla som jobbar med webb. I detalj efter detalj går Tommy igenom allt det som skapar – eller misslyckas att skapa – en webbplats som är bra för användarna.

Min vanliga invändning mot tips och råd kring användbarhet och det närliggande tillgänglighet är att de lätt tar sig en fundamentalistisk ton: ”Gör så här annars är du en dålig människa”. Tommy undviker det snyggt genom att vara öppen med när det inte finns forskning till stöd för hans råd. I stället får vi då hans personliga rekommendationer vilket kraftigt höjer trovärdigheten i de råd som påstås vara allmängiltiga.

Jag kommer inte att skriva en enda webbspecifikation till utan att kolla igenom Användbarhetsboken. Därmed inte sagt att allt är viktigt i den. Det måste jag, och du, till sist avgöra själv. Men att ha en referens som täcker i stort sett allt som kan vara viktigt är värdefullt.

%d bloggare gillar detta: