RSS för alla – IE7 innebär genombrottet

Internet Explorer 7Nya Internet Explorer kommer att dramatiskt öka användningen av RSS som format för distribution av uppdaterat webbinnehåll. Det har i varje fall jag, och andra, påstått länge nu.

När det nu finns en betaversion av Internet Explorer 7 tillgänglig har vi chansen att testa. Och det ser väldigt lovande ut. Glöm för det första ”RSS”. Denna tekniska akronym är inte närvarande för den vanliga användaren. Inte en dag för tidigt.

Den som använder Firefox känner igen ganska mycket. Men faktiskt inte allt. IE7 tar ett steg vidare och den kommer att innebära genombrottet för prenumeration på innehåll.

Än så länge finns inte IE7 på svenska vilket innebär att det återstår ett steg i Microsofts arbete för att göra RSS helt intuitivt för oss svenskar, själva översättningen.

Upptäck att du kan prenumerera

Om den som publicerar en RSS-fil gjort rätt, tänds en orange ikon (RSS-ikon) i webbläsarfönstret så fort besökaren laddar en webbplats man kan prenumerera på. Denna är det bara att klicka på.

RSS ikon i IE7

Granska och prenumerera

Efter att ha klickat på ikonen kommer webbplatsens ”Feed” (blir ”flöde” den svenska översättningen?) upp i ett läsbart format, vilket det ju annars inte är. Här beslutar besökaren sig för att prenumerera eller inte.

Förhandsgranskning, prenumeration i IE7

Sparas i ditt favoritcenter

Precis som tidigare använder IE7 begreppet Favoriter. RSS-prenumerationen hamnar i en särskild avdelning i favoritcentret.

IE7 Favoritcenter

Inbyggd RSS-läsare

Till skillnad från Firefox, som bara hämtar rubrikerna automatiskt, tar IE7 hand om hela presentationen av innehållet i flödet. Den närmar sig därmed webbaserade nyhetsläsare som Bloglines. Visst, det är mycket funktionalitet vi inte får. Men antagligen räcker IE7 för nio av tio.

Inbyggd nyhetsläsare i IE7

Sammanfattningsvis: Ett par klick och så har besökaren prenumererat på RSS-flödet. Men utan att tänka ”RSS”, utan att betrakta det som något annat än en ny typ av bokmärken. Vi står på randen till genombrottet för denna typ av publicering.

Tekniskt är det okomplicerat. Alla halvt anständiga publiceringsverktyg kommer att kunna skapa den nödvändiga RSS-filen. Kommunikativt är det en större förändring.

Vad betyder det att inte längre kommunicera med ett unikt visuellt uttryck? Vilka krav ställer det när vårt innehåll – och bara det – ska göra hela jobbet? Jag återkommer garanterat i frågan.

6 kommentarer

  1. Det ser väldigt intressant ut. Sådana här saker kanske gör att Explorer trots allt fortsätter att totaldominer webbläsarmarknaden?

    Jag blir utan tvekan sugen på att testa!

  2. Jag tror det, agaton. Nu fokuserade jag på en detalj men det finns många andra fördelar i IE7 också. Framförallt deras nya behandling av text som ger ett kantutjämnat intryck. Men också t.ex. möjligheten att förstora sidan (och inte bara texten, utan alla element).

    Jag är själv Firefox-användare men IE7 skulle kunna locka tillbaka mig. Får se, dock, hur den skarpa versionen blir. Och hur viktigt det ideologiska ställningstagandet att använda Firefox är…

  3. Inget snack om att IE7 är mycket bättre än tidigare versioner. Men den ligger fortfarande en bra bit efter Firefox, Opera, Safari och andra webbläsare när det gäller stöd för HTML och CSS.

  4. Jag är jättebesviken på RSS-funktionaliteten i Explorer 7 – där missar man helt push-tänket som jag tycker är centralt med RSS. I Feedreader som jag använder annars får jag ju veta när det har hänt något i flödena jag prenumerar på.

    Hoppas Microsoft fixar det till den riktiga versionen.

  5. Håller i princip med Per-Ola. IE gör det inte bra, och också Firefox lämnar en del att önska. IE:s påhitt att inte alltid ha uppdateringar påslagna är märkligt. Men som ingångar till tanken på RSS och ett sätt att lära känna publiceringsprincipen tror jag att webbläsarna kan fungera. Sen kommer det säkert att finnas – och uppstå nya – bättre sätt att läsa flöden på ändå.

  6. Installerade IE7 och fick genast felmeddelande:
    Fel upptäckt – måste avslutas. Klickade på Felsök. Startade sedan om flera gånger – med samma resultat. Fick till slut ta till Foxfire för att komma ut på Nätet.
    Trist att inte kunna utnyttja alla nya finesser.

Kommentarer är stängda.

Upptäck mer från Webbrådgivaren Fredrik Wackå

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa