Ämnesmoln (”tagclouds”): Förvirrar eller underlättar?

Brugervenlige Blogs är ett forskningsprojekt vid Köpenhamns universitet som skriver och funderar kring de små detaljer som tillsammans skapar en ”vanlig” blogg, men som förmodligen är rätt mystiska för många.

De har bland annat, via en mini-undersökning, kommit fram till att ”tagclouds” kan framstå som obegripliga. Jag föredrar att kalla dem ämnesmoln och syftet är att med storleken på texten visa vilka ämnen som förekommer mest. De två nedanstående kommer från denna webbplats respektive BBC.

tagclouds.gif

Jag gillar molntanken skarpt, det ska jag medge. Och det brukar vara en varningssignal när det gäller webbutveckling… Det man själv tror på kanske man inte överväger tillräckligt noga.

Men frågan är om inte forskarna från Köpenhamn tänker fel? Måste man förstå exakt hur molnet uppstår?

Jag ser det snarare som ett sätt att ge en fingervisning om innehållet. Ju större ett ord är, desto mer illustrativt är det för webbplatsens innehåll. Om det därmed ger en intuitiv känsla – och givetvis möjligheten att klicka vidare – har det gjort sitt jobb.

Molnen kommer att slå igenom på bred front, tror jag. Men kanske inte som navigation utan som en översiktlig innehållsförteckning.

%d bloggare gillar detta: