Idag blir Europa .eu

EUI dag, Europadagen till ära, byter Europeiska Unionen en del av sin webbidentitet. Från och med idag är adresser med .eu huvudvägen till de europeiska institutionerna. Den nya portaladressen är Europa.eu.

Den tidigare domänen var .int och i vart fall Margot Wallström ser en viktig symbolik i bytet:

”Institutionernas webbidentitet har stort symbolvärde. EU bör fokusera mindre på “.institutioner” och mer på ”.européerna”. Domänen “.eu” kommer att göra EU mer synligt på Internet, också för EU:s medborgare”

Vad gör man inte för att skapa symbolik…? Jag vill inte vara en trist besserwisser men faktum är att .int aldrig stått för ”.institutioner” utan det är en toppdomän för internationella organisationer skapade genom avtal mellan nationella regeringar.

Nåväl, lite får man kanske bjuda på. Jag tror däremot att Margot grovt överskattar toppdomänens betydelse. Viktigare är att EU tycks ta tag i sin härva av webbplatser.

EUROPA.eu kommer att bli enda ingångssida till alla EU:s institutioner och organ och därmed EU:s enda Internet-”profil”. Alla EU:s institutioner och organ kommer att flytta till EUROPA, och deras adresser kommer att bli en del av “europa.eu”-familjen.

%d bloggare gillar detta: