När besökarna tar makten

Kort historia. Långvarig lärdom.

Digg har gett sina besökare makten att bestämma vad som är viktiga nyheter. Det är själva poängen med Digg. Visst kan sajtens ägare ta bort olämpligt material, men vad händer om ägarna och besökarna inte är överens om vad som är olämpligt?

Besökarna ”vinner”.

Läs hela historien hos TechCrunch. Själv tycker jag att händelseförloppet illustrerar kraften i ett socialt nätverk som tillsammans skapar något betydligt större än den tekniska lösning de använder. Det ger också en insikt i hur mediala maktförhållanden förskjuts.

Vad skulle till exempel hända om många av Aftonbladets bloggare tog gemensam ton mot redaktionen? Förutsättningarna är fundamentalt annorlunda än med Digg men tanken är intressant.

Uppdaterat 6/5: E24 skriver om ”Revolt i användarland” (jag är med på en hörna)

%d bloggare gillar detta: