Lyckat försök med bakgrundskanal på konferens

I veckan var jag ordförande på en webbkonferens (tack alla som var där, förresten). En av de saker jag tar med mig är hur bra försöket med en ”backchannel” föll ut. Faktiskt får jag allt svårare att se en konferens framför mig utan att publiken är aktiv online under föredragen.

En backchannel är inget nytt. Det handlar om att publiken träffas online och där citerar, kommenterar eller diskuterar föredragen medan de pågår.

Själv såg jag det för första gången på ”Les Blogs” i Paris 2005. Det har uppstått spontant eller planerat på andra konferenser också i Sverige.

Men det har än så länge, är mitt intryck, varit förbehållet konferenser av ganska nördig karaktär. Och kanalerna har till stor del befolkats av folk som redan var aktiva på plattformen för kanalen (som Twitter eller Jaiku).

Nu handlade det om en bred konferens där en majoritet av besökarna inte redan var aktiva på plattformarna.

Hur det gick kan du för övrigt bedöma själv. Kanalen finns kvar. Mina snabba reflektioner:

  • Dem av oss som använder Jaiku dagligen dominerade diskussionen och rapporteringen, inte minst jag som ville driva igång det.
  • Ju längre konferensen varade, desto fler andra kom in.
  • Syftet uppfattades nog som logiskt. Därmed inte sagt att alla var intresserade men de stora frågetecken jag såg för något år sedan när jag talade om backchannels uppfattade jag inte.
  • Bakgrundsdiskussionen gjorde konferensen bättre. Vid flera tillfällen noterades lösa tankar i kanalen som senare blev konkreta frågor till föredragshållaren.
  • På köpet fick vi en alternativ dokumentation av konferensen eftersom flera av oss skrev in de citat som triggade våra tankar.
  • Konferensen vidgades. Även människor som inte var närvarande läste och tillförde frågeställningar baserat på det vi delade med oss av.

Ska du prova själv? Här är några förutsättningar, tror jag.

  • Det ska vara ett öppet rum. Alla ska kunna skriva*. Alla ska kunna läsa oavsett om de vill skriva eller inte.
  • Det ska vara enkelt. En webbläsare (i dator eller mobil, som någon använde) och en ruta att skriva i. Svårare än så går bort.
  • Det ska sparas. Direktmeddelanden/chattar som bara existerar för stunden missar den viktiga dimensionen att vi kan gå tillbaka.

Det finns mer kompetenta verktyg än en enkel mikroblogg och det ska bli intressant att se om backchannels blir vanligare. Den verkliga testen är förstås om det fungerar på konferenser utanför webbranschen. En intern konferens kanske?

En annan utmaning är hur vi är uppfostrade som konferensdeltagare och -talare. Ola har en intressant reflektion där frågan ställs om det är oförskämt mot föreläsaren? Mitt svar torde redan ha framgått men jag utvecklar det hos Ola.

* Just därför kan man ifrågasätta mitt val av Jaiku som kräver inbjudan för att skriva (dock inte läsa). Men dess enkelhet är en så stark fördel att det övervägde denna nackdel. Alla som ville fick en inbjudan.

%d bloggare gillar detta: