Universitetsutbildning för webbredaktörer startar

Du som jobbar med webben kan nu få en formell utbildning som webbredaktör. Mittuniversitet startar den första (nja, inte helt rätt – kolla kommentarerna) universitetsutbildningen för webbredaktörer i Sverige.

Låt mig kort tipsa om den nya distansutbildningen — vid en snabb anblick verkar upplägget intressant. Kicki som är kursansvarig vet vad hon gör. De har dessutom haft det goda omdömet att göra min Webbredaktörens handbok till en del av kurslitteraturen. Så utbildningen måste rimligen vara bra 😉

Mer seriöst: 30 högskolepoäng är inte tillräckligt för att skapa en fullfjädrad webbredaktör. Men det är heller inte syftet. De som ska läsa kursen måste ha relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet. Med den förutsättningen kan utbildningen bli värdefull.

Själv har jag länge hävdat att webbredaktörsrollen måste utvecklas. Allt för många ”redaktörer” är endast skribenter. Och det är ok. Men någon måste ha ansvaret för att innehållet — webbplatsen eller intranätet i sin helhet — skapar rätt effekter. Sajten ska göra sitt jobb för både besökare och organisation.

Det kräver mer än att skriva flyhänt och lättläst. Men det är ett arbete som inte går att frikoppla från innehållet. Därför måste redaktörsrollen utvecklas.

Ur pressmeddelandet om kursen:

Att jobba med webben innebär att du måste behärska både kommunikation, marknadsföring men också till viss del teknik och juridik. Det har tagits fasta på i denna webbredaktörsutbildning som erbjuder kurser inom alla dessa områden. Ambition är att ligga i framkant med de senaste rönen både från forskning och från branschen.

8 kommentarer

  1. Det må vara den första universitetsutbildningen, men Kalix folkhögskola har under ett par års tid kört en distansutbildning på just ämnet webbredaktör. Jag har dock ingen anknytning till Kalix folkhögskola utan vill bara informera om det.
    -Leif

  2. Tack Karolina! Lurades av följande rad i deras nyhet: ”…den första i sitt slag på universitetsnivå”. Men jag antar att det handlar om kravet på tidigare utbildning/erfarenhet. Lysande att du tog dig tid att ge rätt information.

  3. Angående kommentaren om att utbildningen är den första i sitt slag så stämmer det som Fredrik säger att det gäller vår inriktning mot redan yrkesverksamma och att vi därmed kräver tidigare studier på minst b-nivå eller arbetslivserfarenhet. Jag vet om att Borås-utbildnignen finns, men som sagt vår utbildning skiljer sig mot den eftersom den kräver en viss nivå, det är alltså ingen nybörjarkurs.

  4. Per – intressant diskussion. Det jag menar är helt enkelt att den vars specialkompetens är innehållet måste vara den som är ansvarig för webbplatsen i sin helhet, och framförallt ansvarig för resultatet av sajten (att intranätet eller webbplatsen levererar det värde som förväntas).

    Sen krävs det förstås olika specialkompetenser som komplement beroende på vilken typ av sajt det handlar om. Men ingen annan kompetens kan ta huvudansvaret. En webbanalytiker kan det inte, inte en sökmotorspecialist, inte en marknadsförare, inte en interaktionsdesigner…

    Därav min inställning att redaktörsrollen måste utvecklas — för det är självklart att den roll jag beskriver kräver en ”redaktör” och inte en ”skribent”.

Kommentarer är stängda.

Upptäck mer från Webbrådgivaren Fredrik Wackå

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa