Grundläggande AI för webbredaktörer – så bra(?) är hjälpen vi får

Tröttna inte direkt! Jag vet att många AI-verktyg är i läget att vara både uttjatade och knappt kända samtidigt. I en serie kommer jag att gå igenom vilken nytta du som webbredaktör kan ha av de generativa AI-verktygen. Inga undergångsscenarier, inga filosofiska tankar om människan vs. maskinen — bara konkret hur vi som webb- och intranätredaktörer kan bli än mer effektiva. Eller inte.

En bild som mest av allt illustrerar min fantasilöshet. Skapad av DALL·E 3

3 av 10 svenskar har använt ett AI-verktyg. I gruppen 18-34 är andelen dubbelt så hög. Förmodligen och förhoppningsvis är andelen tre gånger så hög bland webbredaktörer och andra som arbetar med innehåll på nätet. En undersökning antyder det. Men det är inte 100%, det vet jag. Och framförallt är det inte 100% som har hittat strukturerade sätt att ta hjälp av verktygen.

Se de följande inläggen som ett litet inspel från min sida för de absolut vanligaste webb- och intranätredaktörerna — de som har ett mindre uppdrag inom ramen för en tjänst som på inget sätt handlar om webb eller kommunikation. Kanske kan jag ge något enstaka tips, kanske ge bränsle i en diskussion i er webbförvaltning eller som ett underlag för den heltidsanställde webbkommunikatören i dialogen med den decentraliserade publiceringsorganisationen.

Just förutsättningarna för att gemensamt i en webborganisation sätta upp principer förändrades radikalt alldeles nyligen med det OpenAI kort och gott kallar ”GPTs”. En agent du skapar, ger instruktioner eller data och sätter begränsningar för — och som kan användas gemensamt. Jag gissar att detta blir det primära sättet att använda AI-stöd.

Webb- och intranätredaktörer, skrev jag. Förutsättningarna för att använda dessa verktyg är relativt lika oavsett om du producerar externt eller internt innehåll. Den uppenbara skillnaden är givetvis vad du kan be om hjälp med. Intern information med personuppgifter eller konfidentiell fakta måste redigeras innan den kan matas in i ett publikt AI-verktyg. Samtidigt står inte utvecklingen stilla. Bing Chat Enterprise kommer med löftet att ingen information läcker utanför din organisation, exempelvis.

Artiklar ”Grundläggande AI för webbredaktörer”

2 kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: