Webbredaktörens ABC

Webbredaktörens ABC är ett kortfattat, lättläst häfte. Tips om skrivande, redigering, sökoptimering, länkning. Checklista för en färdig sida.

Ladda ner gratis e-bok för webbredaktörer

Webbredaktörens ABC är ett kortfattat, lättläst häfte. Du hittar de grundläggande tipsen om att

 • skriva för webben
 • redigera för överskådlighet
 • bli hittad i webbens sökmotorer
 • länka på rätt sätt
 • …och mycket mer.

Ladda ner Webbredaktörens ABC
(pdf, cirka 1 mb)

Författare är jag, Fredrik Wackå. Innehållet bygger på min egen erfarenhet som webbredaktör och bakgrund som journalist. Du hittar också insikter och tips jag fått genom de webbkurser jag lett hos över 200 organisationer sedan 1999.

Webbredaktörens ABC vänder sig till dig som är webbredaktör som en del av ditt arbete. Du som inte har tid och möjlighet att läsa böcker, bloggar och gå på konferenser i ämnet. Men alla får hämta Webbredaktörens ABC!

Sprid vidare

Du får lov att distribuera och kopiera Webbredaktörens ABC (se licensen). Dela den med kollegor, diskutera i webb- och intranätgruppen.

18 kommentarer

 1. Tack för en trevlig manual! En liten glitch som du kanske vill korrigera bara. I andra exemplet på sidan 4, i första meningen, tror jag att du vill byta ut sig mot dig (alternativt du mot man). Förvisso tror jag att alla förstår vad du menar, men om rätt ska vara rätt så… 😀

 2. Hej!
  HM. Jag laddade ner din pdf men när jag ska läsa den består den bara av fyrkanter istället för bokstäver. Som om jag skulle sakna ngt teckensnitt typ. Vad beror detta på? (Jag har en mac)

  Mvh
  Nimrah

 3. Hej!
  Tack för en fin guide för en som snart är på väg ut i yrkeslivet som informatör. Jag undrar om du anser att man som webbredaktör bör vara insatt i hur man installerar och konfigurar publiceringsverktyg som Joomla osv. ?

 4. Lycka till som informatör, Anders! På din fråga svarar jag ”nej”. Att installera och konfigurera publiceringsverktyg går bortom redaktörens ansvar. Det är en typ av arbetsuppgifter som har en tendens att äta upp all din uppmärksamhet. Om du ska utveckla funktioner etc. får du svårt att hinna vara redaktör på riktigt.

  Däremot tycker jag att en webbredaktör har nytta av att vara nyfiken på vad man kan göra. Webben är delvis teknikdriven. När möjligheter uppstår är det bättre om vi är nyfikna och funderar på hur de kan användas än att vi, i värsta fall, styrs av programmerare och utvecklare.

  Själv har jag som övergripande webbredaktör sett mig som en bro mellan teknik och innehåll. Och det är faktiskt riktigt kul.

  Samtidigt ska vi komma ihåg att det då handlar om redaktörer som har förmånen att jobba heltid med webben. Den som har några få dagar i månaden för uppdraget ska nog lägga all sin kraft på mer traditionellt redaktionella insatser.

 5. Hej!
  Hittade Webbredaktörens ABC i samband med förberedelser inför en ny omgång av utbildning för huvudredaktörer på universitetetsinstitutionernas egna webbplatser. Kanon! Bra och kortfattad information av det som jag försöker förmedla under utbildningen. Jag kommer att hänvisa till din webb och pdf-fil som hemuppgift. Ok, om jag förstått licensen rätt, eller?

 6. Det får du gärna göra – du får också ladda ner dokumentet till er själva och publicera det där, om det skulle göra saker lättare för er. Lycka till med utbildningen!

 7. Nice manual! I like the emphasis on getting information to the seeker/reader that not only is useful, but that they can actually understand.

  When information is over ones head, it becomes useless. And then, of course, the material has to be found by the seeker.

  Nice job, and fun for me to read it in Swedish since it is my first language!

Kommentarer är stängda.