Ny webbplats – (nästan) samma innehåll

Tystnaden har varit total de senaste veckorna och det beror på att jag arbetat med en ny http://www.wpr.se. Snart kommer de regelbundna betraktelserna i gång igen. Om du är intresserad av val och vedermödor kring WordPress som publiceringssystem, och inte bara blogg, kan du läsa vidare.

Grunden för omläggningen var att jag behövde ett Content Management System, CMS. Jag ville bättra på bloggfunktionaliteten och det var naturligt att titta på olika bloggverktyg. Samtidigt har jag aldrig riktigt kommit överens med det traditionella bloggformatet: text efter text efter text på förstasidan utan någon som helst överblick. Kanske det fungerar i vissa sammanhang men inte som en del av ett företags webbplats.

Första valet blev WordPress. Det är relativt lätt att anpassa, det finns många insticksprogram och det hanterar sidor väldigt smidigt (inte bara inlägg alltså). Det känns mindre tungrott än Movable Type som vill bygga om allt innehåll vid minsta förändring av mallarna. Jag skulle dock valt MT om detta var en webbplats med mycket omfattande trafik.

Andra valet var att kasta bloggens förstasida. Med Semiologics plug-in för en ”statisk” förstasida var det klart. Den ger möjlighet att skapa en sida helt oberoende av bloggen.

Frågan var då hur blogginnehållet skulle presenteras? Mitt val blev att presentera de senaste rubrikerna på alla sidor tillsammans med ett ”ämnesmoln”. Själva molntanken tilltalar mig. Den ger en omedelbar bild av innehållet även om det säkert tar ett tag till innan alla läsare intuitivt förstår principen.

Det jag prioriterat ned är kronologin, vilket kan ifrågasättas. Men jag tror inte att den tillför så mycket på själva webbplatsen. Den som verkligen vill följa en blogg prenumererar på den. Flertalet besökare studsar in från Google och letar efter ett specifikt ämne. För dem är tidsaspekten mindre viktig.

Mitt största problem har varit att http://www.wpr.se har en del inkommande länkar. En del av dem offrar jag nu, tyvärr. Jag inser att det innebär brutna länkar på andras webbplatser och det är trist. De allra viktigaste/senaste länkarna har jag dock sett till att omskrivningsregler på servern ändå leder rätt.

Ett annat problem har varit att väldigt få nedladdningsbara teman (mallar) är särskilt välkodade. De fungerar men den semantiska strukturen och sökmotoroptimeringen är ofta inte bra. Jag har utgått från en malluppsättning och därifrån försökt rensa upp koden. Så här i efterhand ser jag att det hade varit enklare – och blivit bättre – om jag startat från noll och byggt alla mallar själv. Men med X antal timmar nedlagda på dessa mallar kommer det inte att hända inom snar framtid…

Sammanfattningsvis: WordPress är ett bra bloggverktyg och CMS. En perfekt kombination för i varje fall mindre organisationer. Men det är inte bara att installera och köra för den som har krav på hur information presenteras och struktureras. Då måste man in i php-koden. Naturligtvis skrämmer det många men om en gammal murvel och html-knackare som jag fixar det, kan du säkert också.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: