”Rik närvaro” genom mobilen

jaiku.jpgDetta missade jag när det hände men det är stort nog att skriva om även en månad för sent. Jaiku har nu släppts som beta och det är ”…a phone book that lets you share your real-time rich presence from the phone”. Ett program, helt enkelt, som i ännu högre grad gör mobiltelefonen till ditt centrum för sociala kontakter.

We invented the term ‘rich presence’ to describe the many relevant things a phone knows about you. Rich presence on Jaiku includes an IM-style away line, your phone profile (ring volume, vibrate), location (country, city/region, neigborhood), Bluetooth devices around, upcoming calendar events, and the duration how long your phone has been idle.

Det är förstås lätt att tänka ”jaja, ännu än kul men meningslös programsnutt”. Och så kan det bli. Men jag har haft tillfälle att lyssna till grundaren Jyri Engeström vid olika tillfällen och han är något på spåren. Hans Case for object-centered sociality är en bra utgångspunkt om du vill börja förstå de tankar som driver honom.

%d bloggare gillar detta: