Analysera sökningarna på din sajt

Interna sökningar, det vill säga de som görs direkt på en webbplats eller ett intranät, är en underskattad guldgruva. Det läsarna söker efter är en direkt illustration av deras avsikt. Varför inte lära dig vad det är och ge dem det?

Avinash Kaushik har skrivit Web Analytics: An Hour A Day (rekommenderas!) och han gör nu en slags ABC för hur du ska analysera interna sökningar:

  1. Förstå användningen av din sökmotor
  2. Ta reda på var, vilka sidor, sökningar startar
  3. Mät sökkvalitet
  4. Segmentera. Stenhårt.
  5. Mät effekt — vad leder sökningarna till?

Uppdaterat: Avinash använder Google Analytics som exempel. GA är ett utmärkt verktyg och med denna funktion blir det ännu bättre. Men bli inte besviken om du inte hittar rapporten direkt. Det tycks som om de rullar ut funktionen de närmaste veckorna.

%d bloggare gillar detta: