Kalmar.se gör en Google

En stor sökruta mitt på sidan som huvudväg in på webbplatsen. Vi känner igen det från Google. Nu har en svensk kommun, Kalmar, kopierat framgångsreceptet.

Kalmars webbplatsKalmar kommun har en ny webbplats. En tydlig del av omgörningen är den du ser — sökfunktionen har blivit den mest prioriterade ingången.

Jag har väntat på detta. Egentligen är det logiskt. Världens mest kända(?) webbplats, Google, funkar alldeles utmärkt. Varför inte baka en annan webbplats på samma recept?

Som Google, men inte lika bra som Google

Hela vägen går nu inte Kalmar. De erbjuder fem andra vägar in. Tur är det, skulle man kunna säga. För det Google oftast gör klarar inte Kalmar. Sökmotorn ger helt enkelt inte bra svar på givna termer.

Sök på ”dagis” och du får nonsensresultat. Sök på ”socialbidrag” och du erbjuds gamla årsredovisningar. Sök på ”skollov” och svaret är intetsägande.

Å andra sidan: ”Kommunalråd” leder till kommunalråden. ”Bygglov” ger snabbt bra information. ”Brandkår” leder mig rätt. Här finns en bra grund värd att utveckla vidare.

Annorlunda kommunikativt perspektiv

Nästan lika intressant är att Kalmar bryter mönstret för kommunala — och många andra — webbplatser. Den bygger inte på nyheter. Den bygger på att jag med minsta möjliga distraktion tar mig dit jag ska.

Jag håller fortfarande på och formulerar just denna förändring för mig själv. Det gör en smula ont i själen på en gammal nyhetsjournalist men jag är övertygad om att vi fokuserat allt för mycket på aktuellt, nytt och uppdaterat på webben.

Webben är en plats för självservice. Vi använder den för att lösa uppgifter och viktiga uppgifter har en tendens att vara statiska.

11 kommentarer

 1. Mycket intressant startsida, snygg och enkel. Vem trodde att en kommuns webbsajt kunde vara så nyskapande? Grattis Kalmar!

 2. Pingback: Kalmar.se
 3. Jag kunde inte låta bli utan formulerade om frågorna till ”barnomsorg”, ”förskola”, och “försörjningsstöd”. Då funkade det fint. Men jag kan för mitt liv inte komma på vad kommunalbyråkraterna i Kalmar kan tänkas kalla skollov.

 4. Visst är det skumt med ”skollov”. Dagis och socialbidrag är ju klassiker, och just därför konstigt att de inte skruvat på sökmotorn så att den fixar dessa begrepp, men skollov har väl ingen annan formellt riktigt term?

 5. Rätt tänk med en hel del användbarhetsmissar. Flera har nämnt sökmotorn i sig. Det finns en hel del andra saker att påpeka. Två exempel.

  Du pratar t ex om självservice som en viktig del. Här har förenklingen av första-sidan försvårat användningen av webbplatsen. För att nå självservicen måste man välja en avdelning på förstasidan, alternativt använda sökfunktionen, för att sedan välja självservice. Genomförandet här är minst sagt märkligt med tanke på att avdelningen för självservice inte har någon koppling till om man är inne på medborgaravdelningen eller någon annan. Så för att snabbt nå en grundfunktion tvingas man ta en meningslös omväg.

  En annan, i grunden, bra sak är att menyn på olika avdelningar har två tabbar. En med själva menyn för avdelningen, t ex Näringsliv, och med ”Vad/vem söker du?”. Byter man mellan tabbarna stannar man på samma sida. Tabbarna borde grafisk vara kopplade tydligare till den meny som visas. Dessutom fungerar de olika menyerna olika. Den förstnämnda används för att komma till olika sidor med den andra visar kontaktinformation infogad i menyn. Bra tänk men det är inte särskilt uppenbart hur det fungerar.

 6. En kommunwebb kanske bör innehålla BÅDE självservice och nyheter. Det finns flera bra kommunexempel som visar ur båda dessa sakerna kan få plats på startsidan.

  De större kommunerna pumpar t ex ofta ut en mängd nyhetsmässig info om olika händelser, beslut och annat som inte kommer in i tidningarna. Webben blir en billig alternativ kanal för att nå ut till medborgarna utan att medierna är ett filter. Det är lite förvånande att infoavdelningen i Kalmar inte sett chansen att använda kanalen.

  Jag vet ju inte säkert, men jag misstänker att avsaknaden av nyheter på kalmar.se snarast är ett resultat av att det inte funnits pengar till att ha en redaktör anställd, och/eller att organisationen i övrigt (förvaltningarna) inte har några möjliga nyhets-/informationproducenter.

 7. Har du sett det vinnande förslaget till ny form för Göteborgs nya webbplats? De går ytterligare ett steg längre med ett koncept som är tungt influerat av Google Earth. Väldigt spännande och tankeväckande. Sen är jag kanske inte helt övertygad om att det är rätt väg, men det skapar åtminstone helt nya tankar.

 8. @danne: Intressanta synpunkter. Håller med om din känsla – det finns något här värt att utveckla vidare men det kommer att kräva en eller två versioner till innan det är helt bra.

  @jesper: Som sagt, jag är inte färdigformulerad… Självklart menar jag inte att nyheter spelat ut sin roll. Men de kanske inte ska vara så mycket huvudpoängen som vissa (inte alla, dock) gjort dem till.

  @patrik: Ska kolla närmare när jag sitter på en ordentlig uppkoppling. Info om Göteborgs designtävling.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: