Intranättrender att hålla koll på

Intranät som nås från vilken uppkopplad pryl som helst. Resurser dedikerade för sök och hitta. Fullt fokus på medarbetarkatalogen. Det är några av de trender för intranät som just nu är starkast.

I varje fall om vi ska tro Paul Miller, VD för Intranet Benchmarking Forum. Han har tidigare, med viss framgång, identifierat trender för intranätutvecklingen och här är hans senaste reflektioner. Med mina kommentarer.

Trend 1: Access to online services will be managed through ”identity” controls.
Inget avgörande nytt. Behörighetsanpassad tillgång till information finns i någon mån på de flesta intranät. Millers poäng är visserligen att komplexiteten kommer att öka och där kan han mycket väl ha rätt.

Samtidigt ska vi komma ihåg att ”single sign-on” via intranät (det vill säga en inloggning ger mig tillgång till alla system jag behöver) fortfarande är en fjärran dröm i många stora organisationer. Denna första trend står också potentiellt i konflikt med nästa.

Trend 2: Younger staff don’t care what they use, they just want stuff that works!
Helt riktigt. I Sverige har detta än så länge blivit tydligast genom de företagsgrupper som uppstod på Facebook, men det finns ingen anledning att tro att det var en isolerad utveckling.

Det skulle inte förvåna mig om mikrobloggar är nästa tjänst där IT- och kommunikationschefer plötsligt upptäcker att organisationen utvecklat en parallell kanal. Frågan är då enkel: Motarbeta, nonchalera eller integrera? Jag röstar på integrera.

Trend 3: Access will become low cost for all by using the devices they already have.
Låter uppenbart men jag tror att det kommer att dröja. Visst är det logiskt att medarbetare som kanske skaffat sig en smartphone borde nå intranätet med den. Men den verklighet jag möter är annorlunda.

Det är till exempel inte ovanligt att människor hindras att nå intranätet hemifrån med en vanlig dator. ”Säkerhetskraven är höga och vi kan ju inte hålla på och distribuera/supporta VPN-klienter till tusentals anställda”. Fråga den IT-chefen om det skulle gå att få intranätet till din iPod touch…

Trend 4: Dedicated resource will be in place to handle ”search” and ”findability” across the enterprise.
Ja — detta kommer nu. Och mitt ”ja” är inte bara ett konstaterande. Det är ett glädjeutrop. Denna resurs är den stora, allvarliga luckan i dagens svenska intranätteam.

Möjligen kommer det inte att skapas nya tjänster inom den närmaste framtiden. Däremot är min bedömning att allt mer fokus, och därmed resurser, läggs på denna dimension på stora intranät.

Trend 5: Optimised Employee Directories
Ännu ett rungande ja. Alla vet att ”hitta en kollega” är intranätets verkliga ”Killer application”. Allt fler drar slutsatsen att personalkatalogen måste bli bättre.

Tyvärr upplever många också att tekniken är en motståndare. Omoderna växel- och telefonisystem blir hinder, HR-system har köpts in utan en tanke på behovet att presentera information ur dem online.

Men behovet vinner alltid, även om det tar tid, över tekniken.

Trend 6: The conflict between the desire to open up will be tempered by risk management and control.
Detta är ingen trend utan ett faktum. Intranätteam står och frustar för att komma igång med allt mer 2.0 (delning, delaktighet, transparens). Men oron är stor för de risker det upplevs medföra.

Trend 7: Intranets will drive a low carbon/low travel/low cost agenda
Tanken är logisk. Nätet erbjuder, som Miller skriver, rika möjligheter för möten och samarbete. Detta kommer. Hur fort det går är jag mindre säker på. Det är många människor som ska komma över mötesvansinnet.

Trend 8: We will discover the financial value of large intranet environments and this will re-shape the intranet career and status.
Yepp.

%d bloggare gillar detta: