Intranätvinnares syn på användbarhet

Användbarhet är den enskilt viktigaste faktorn bakom ett framgångsrikt intranät. Se där ett påstående som vi inte behöver hålla med om — men som blir intressant eftersom det kommer från en vinnande byrå som dessutom delar med sig av sin användbarhetsbok.

Jag tycker också att användbarhet är viktigt. Men jag tror inte att vi kan peka på enskilda faktorer och säga att ”det ger framgång”. Helheten är grejen.

Å andra sidan kanske någon skulle hävda att användbarhet är just helhet. Fast strunt samma just nu.

Tänkte egentligen tipsa om ”Intranet Usability Workbook” som SmallWorlders delar med sig av. Byrån har byggt och driver ett av de vinnande intranäten i Jakob Nielsens årliga tävling.

E-boken ger inga aha-upplevelser för dig som intranätproffs. Men det är en av de bästa översikter jag sett kring vilka krav vi bör ställa på ett intranät. Många beslutsfattare borde läsa och lära innan de köper in ett nytt system som ingen begriper och färre vill använda.

SmallWorlders nisch är intranät för marknadsorganisationer och byråer. Råden är dock allmängiltiga.

3 kommentarer

  1. Hej! Tack för boktipset om intranät, tyvärr kommer man bara till en loginsida när man klickar på länken ”Intranet Usability Workbook”. Går det att länka till själva e-boken?

    Tack på förhand!

    mvh
    Helena Jergander

      1. Precis, jag har tagit bort direktlänken till boken. Den tycks bara fungera från deras egen sajt. Men boken är direkt nedladdningsbar där som Mikael också säger.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: