Testen som ger långvarig effekt på din sajt

Du kan lära dig mycket av andra, av kurser, konferenser och experter. Men exakt hur dina besökare reagerar i detalj kan du faktiskt bara lära dig av besökarna. Därför måste A/B-tester in i din verktygslåda.

En A/B-test är egentligen rätt simpel. Du har till exempel en länktext på din startsida. Idag klickar X procent av besökarna på den. Du är kanske inte nöjd, och ändrar länktexten en smula. Nu klickar Y procent på den. Voila, du har gjort en A/B-test — du har jämfört två olika alternativ och lärt dig vad som fungerar bäst. För just din sajt och dina besökare.

Sen bör du självklart göra sådana tester något mer genomtänkt och strukturerat än vad jag gav sken av ovan. Och precis det går A List Apart genom i en utmärkt beskrivning av A/B-testningens grunder och fallgropar. Läs och sätt igång.

Results of A/B tests have lasting impact. It’s important to know which design patterns work best for your users so you can repeat “winning” A/B test results across the site. Whether you learn how users respond to the tone of your content, calls to action, or design layout, you can apply what you learn as you create new content.

3 kommentarer

  1. Och med Googles Website Optimizer får du jämförelse mellan A & B testet på köpet. Plus att då de körs samtidigt så minskar risken för variationer beroende på veckodag etc.

    1. Rätt! Man kan doppa tårna, så att säga, helt manuellt men när det är dags att kasta sig ut lite mer krävs det någon form av verktyg som hjälper till. Själv tycker jag att Google WO kan vara lite krånglig men det finns ju dels hjälp att få, dels många alternativ.

  2. Testing can mean the difference of a site making money or one that doesn’t.

    Somehow though, I am always leery about Google’s tools. Just don’t trust what they will do with the information and other information they get after I have put their code on my page.

    Other software can also give you a ”live” view of what people do once they are on your site. How fast they scroll, where they click, etc.

    Anyway, Ha en bra dag!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: