Ta en titt på ”Sveriges bästa intranät”

I maj 2013 arrangerade föreningen Rim (Redaktörer interna medier) sin årliga tävling ”Sveriges bästa intranät”, där jag är jurymedlem. Här kan du nu få en glimt av de vinnande intranäten.

Det är alltid lika intressant att gå igenom tävlingsbidragen. Det är givetvis också alltid lika svårt. Ett intranät går ju egentligen inte att bedöma på ytan. Allt som räknas är vilken nytta det skapar. Men vi har med utvärderingsresultat som en av bedömningsgrunderna, tillsammans med bland annat strategi och förvaltningsorganisation.

Vinnaren: Praktikertjänst

Motiveringen:

Intranätet används i mycket hög grad och är uppskattat av användarna. Det drivs av konkreta mål, till exempel att bidra till kostnadseffektivitet. Men det som framförallt imponerar är den väl avvägda balansen mellan internkommunikation, information, sociala möjligheter och de tjänster som behövs. ’Insikt’ har tagit avgörande steg mot att vara en digital arbetsplats. Dessutom har Praktikertjänst matchat den höga ambitionsnivån med de resurser som krävs för att driva intranätet. Ett bra exempel är de redaktionella resurser som satsas på att hålla en hög kvalitet och utveckla innehållet med nya presentationsformer.

Startsida

PTStart

Onlineutbildning för Whistleblower-system

PTWhistleBlower

Temasida med inslag av ”gamification”

PTFinnFemFel

Intresseval som styr händelselogg och verktyg

PTMinaHandelser

PTVerktyg

Hedersomnämnande: Lantmännen

Motiveringen:

Lantmännens intranät ”Inside” förtjänar ett hedersomnämnande i tävlingen ”Sveriges bästa intranät 2013” för sin tydliga ambition att stödja verksamheten i vardagen. Oavsett om det rör specifika rutiner eller bred HR-information anstränger Lantmännen sig framgångsrikt för att skapa en enkel och lättillgänglig presentation. Integrationen av ledningssystemet på ”Inside” skulle kunna vara ett föredöme för många stora organisationer. Med utvärderingar som visar den nytta intranätet skapar och fler möjligheter för medarbetarna att bidra och samarbeta, kan ”Inside” vara en framtida vinnare.

Startsida

LMStart

Guidesida med information, tjänster och support

LMHR

Integrerat ledningssystem

LMLedningssys

Hedersomnämnande: Altran

Motvering (jag har tyvärr inte tillgång till bilder att visa):

Altrans intranät förtjänar ett hedersomnämnande i tävlingen ”Sveriges bästa intranät 2013” för sin långt drivna utveckling mot att vara medarbetarnas digitala arbetsplats. Med integration av allt från traditionell egenrapportering till mötes- och samarbetsverktyg finns det som krävs för att stödja företagskulturens fokus på teamwork, utmaningar och att ha kul på jobbet. Altran har dessutom skapat ett intranät som på flera olika sätt är tillgängligt mobilt. Tävlingens tekniskt sett mest utvecklade intranät blir en vinnare när mål och syften tydligare inriktas på effekterna av, snarare än aktiviteterna på, intranätet.

%d bloggare gillar detta: