Reporterns svåra val – brevet från mannen som filmade dödsskjutningen i Falluja

Alla som är intresserade av journalistik, sanning, rätt och fel, en reporters svåra ställningstaganden – alla vi bör läsa Kevin Sites öppna brev till marinkårssoldaterna i den trupp som var med vid dödsskjutningen av en skadad och till synes ofarlig man i en moské i Falluja, Irak.

Kevin Sites är den frilansjournalist som arbetade på uppdrag av NBC News och fotograferade händelsen. Hans brev ger en nyanserad bild av händelseförloppet den aktuella dagen. Men framförallt belyser det ångesten hos en reporter som respekterar de individuella soldaterna samtidigt som han inser att det är en allvarlig händelse som han måste rapportera om.

Sites är väldigt långt från (den europeiska bilden) av amerikanska reportrar som halvgalna patrioter – och lika långt från bilden av en reporter som lättvindigt publicerar utan någon tanke på konsekvenserna.

Brevet är direkt ställt till soldaterna: ”It’s time you to have the facts from me, in my own words, about what I saw — without imposing on that Marine — guilt or innocence or anything in between. I want you to read my account and make up your own minds about whether you think what I did was right or wrong. All the other armchair analysts don’t mean a damn to me.”

%d bloggare gillar detta: