Sporadiska sökbegrepp viktigare än de vanligaste?

Marknadstanken om den långa svansen har nu också nått sökmotoroptimeringen. Det visar sig enligt Search Engine Guide att det 10- eller tjugotal nyckelord/-fraser som man brukar fokusera på inte är de som levererar flest besökare till en webbplats från sökmotorerna.

Tvärtom. Summera de nyckelord som skickar ett fåtal besökare till dig och tillsammans är de betydligt större än de optimerade nyckelorden som enskilt ser väldigt viktiga ut.

Nu är det ju inte antalet besökare i sig som är viktiga. Det är rätt besökare vi vill ha. Dem som organisationen verkligen vill nå. Därför är det extra intressant att också försäljning eller affärskontakter påstås komma framförallt från dessa sporadiska nyckelord som webbplatser inte optimererar sina sidor för.

Tankegången om de många små händelsernas betydande vikt i förhållande till de få stora (d.v.s. den långa svansen) används mer och mer. I detta sammanhang ifrågasätter den metoderna hos en hel industri som arbetar med sökmotoroptimering. Jag tror att det är för tidigt att avskriva metoderna helt. Men visst är det en spännande tanke att den tro på strukturerade marknader som sökmotoroptimering bygger på kanske visar sig vara en illusion?

%d bloggare gillar detta: