Google bättre än webbplatsens egen sökmotor

I en liten undersökning konstaterar några studenter att Google ofta är bättre på att hitta information än en webbplats egen sökmotor. Det är alltså bättre att söka ”site:www.foretag.se” på Google än via den sökruta som finns hos foretag.se.

Deras slutsats gäller ett väldigt litet urval, men i praktiken kan många webbansvariga känna igen sig. Det är märkligt att publiceringssystemen inte kan lösa detta bättre. Det finns alla möjligheter att detaljstyra en lokal sökmotor på ett sätt vi inte ens kan drömma om att styra Google – tänk att kunna ge olika sidor olika prioritet, att kunna bestämma nyckelordens vikt i förhållande till annat innehåll eller styra den lokala sökmotorn mot doorways som Google mycket väl kan bli misstänksam mot.

Här är en marknadsöppning. Det publiceringsverktyg/CMS som kan visa riktigt bra sökfunktionalitet kommer att finnas med på upploppet i många upphandlingar.

%d bloggare gillar detta: