Mobilt internet – lyssna inte allt för noga på råden

Mobilt internet är på gång. Jag vet, du suckar redan. Och jag ska erkänna att jag nog skrev precis den inledande meningen redan för fem år sedan.

Men nu börjar verkligheten hinna ifatt profetiorna. Eniro räknar glatt in wap-besökare, USA väntar på nästa tillväxtboom i internettrafiken och tekniken blir allt mer användbar. Jag kör t.ex. Opera for Mobile på en Sony Ericsson P910i och det fungerar utmärkt. Snabbt, enkelt.

Du brukar höra två råd när det gäller att förbereda dig för mobilt internet. För det första, skapa en version av din webbplats för riktigt små fönster (typ 100-200 pixlar). För det andra, fundera på vad besökaren verkligen vill ha när den är på språng. Vilken information är så viktig – ”affärskritisk” – att man bara måste nå den?

Båda råden är nyktra och vettiga. Men också lite förutsägbara – och hittills har internetutvecklingen varit allt annat än förutsägbar. Vem trodde för ett år sedan att aftonbladet.se skulle säga ”blogg” fler gånger än ”chock” sommaren 2005?

Vad gäller fönsterstorlek gör Opera redan idag ett bra jobb med att trycka ihop presentation av väl designade ”vanliga” sidor. Och innehållet: Kanske är det något helt annat än nytta besökaren vill ha i nallen? Hur produktiv är den som har 10 minuter över på tågstationen? Kastar den sig över allehanda nyttigheter som tidtabeller och väderprognoser? Eller surfar han hellre in och tittar på amatörakvareller för att få tiden att gå?

Jag skulle inte bli förvånad om vi visar oss vara minst lika irrationella, nöjestörstande sociala varelser på det mobila nätet som framför skrivbordet.

%d bloggare gillar detta: