Katrina ur människors eget perspektiv

Satt precis och zappade mellan Fox och CNN för att följa orkanen Katrinas framfart – men människors egna berättelser ger en mycket bättre bild. Ögonvittnesskildringar och foton läggs ut på nätet i massor just nu, och mer kommer det att bli när strömmen återvänder i de drabbade områdena. Kolla på Technorati för bloggposter och Flickr för foton.

Även de stora nyhetsredaktionerna har insett styrkan i medborgarjournalistiken. MSNBC.com publicerar exempelvis berättelser, foto och video från läsarna.

Det första stora genombrottet för denna typ av rapportering kom den 11 september 2001 men då var den knuten till diskussionsgrupper och webbplatser, t.ex. Slashdot, som helt enkelt började rapportera allt de kunde oavsett deras normala intresse. Nu finns verktygen – strukturen – för vem som helst att berätta för världen.

%d bloggare gillar detta: