Jämfört: Gamla och nya webben

Tekniska landvinningar och idémässiga omvälvningar skapar tillsammans en ny webb, det som brukar kallas webbens andra version (2.0). Det är inte science fiction utan i full gång. Ändå kan det vara svårt att hitta en exakt definition – därför är Tim O’Reillys ”då och nu”-lista en pedagogisk ögonöppnare.

  • Då: Britannica Online. Nu: Wikipedia.
  • Då: Spekulation i domännamn. Nu: Sökmotoroptimering.
  • Då: Sidvisningar. Nu: Kostnad per klick.
  • Då: Publicering. Nu: Deltagande.
  • Då: Trädstrukturer. Nu: Sociala etiketter/folksonomier.
  • Då: Webbplatser som behåller besökaren. Nu: Syndikering.

Tim har en längre lista och man kan lätt fylla på den. Writely är ytterligare ett bra exempel. Det är en potent ordbehandlare online med de funktioner 99 procent av oss använder i Microsoft Word. Dessutom är den skapad för att samarbeta om och publicera texterna som skrivs. Jag tror inte det dröjer länge förrän företag och organisationer inser att man kan kasta ut MS Word (och dess tunga licenskostnader) och ha ordbehandlaren på intranätet för många anställda som ändå alltid sitter på kontoret.

När det händer har egentligen flera saker hänt. Webben har blivit en plattform för applikationer. Den har förenklat systemunderhåll. Den har samlat de verktyg vi behöver i ett gränssnitt. Den har sänkt kostnader. Den har, framförallt, underlättat samarbete och kunskapsspridning.

Den har gjort precis det vi så länge hoppats att den ska göra. De webbansvariga – redaktionellt och tekniskt – som inte dyker huvudstupa ner i denna utveckling och försöker förstå den gör därför, helt enkelt, inte sitt jobb.

%d bloggare gillar detta: