Rivstart för .eu

Idag blev domänen .eu fri att registrera domännamn under för vem som helst. Över en halv miljon webbadresser gick åt berättar Wired. De flesta registreringarna kom från Sverige, Storbritannien, Tyskland, Holland och Belgien.

Det låter onekligen som ett stort intresse. Förutom den dryga halvmiljonen i dag har 320.000 domäner blivit upptagna under den period som varumärkesinnehavare med flera fått registrera.

Men att .eu skulle ta upp fajten med .com i Europa – som kommissionär Viviane Reding påstår – betvivlar jag. Än så länge känns domänen inriktad på företag och organisationer med utpräglat europeiskt fokus. Det är trots allt inte så många. De allra flesta verkar nationellt och de som går utanför nationsgränsen har oftast ingen anledning att begränsa sig till just Europa.

Uppdatering 8/4: Neville refererar till BBC med än mer aktuell statistik.

%d bloggare gillar detta: