Wikin *är* ett CMS som går att kontrollera

Wikin har hittills setts mest som en kul grej. Lite anarkistisk, mest för små grupper som samarbetar. Men något har mycket tydligt förändrats. Företag som IBM, Nokia, Disney och investmentbanken Dresdner Kleinwort Wasserstein använder alla wikis och de är knappast sinnebilden av lättsamt skötta företag.

CMS Watch noterar detta och frågar sig vad skillnaden är mellan en wiki och ett Content Management System (ett publiceringssystem) för företag?

Frågan är relevant. Den som aldrig sett eller arbetat med en wiki kan givetvis inte intuitivt förstå vad poängen är. Men, som CMS Watch konstaterar, en wiki har flera distinkta kännetecken. Användarnas möjlighet att direkt och självständigt skapa och redigera sidor är ett, sättet att bygga struktur och navigation nerifrån och upp ett annat.

Det finns fler kännetecken som artikeln går igenom. Slutsatsen borde intressera många kommunikations- och IT-ansvariga.

Contrary to their reputation, Wikis are content management systems that can be managed. They simply take a different approach to content management by choosing to emphasize speed and flexibility rather than strict controls.

%d bloggare gillar detta: