Upprop till webbdesigners: Lär dig skriva

En webbdesigner bör inte bara vara designer. Inte när en mycket stor del av besökarens upplevelse är text. En bra designer måste också vara en god skribent.

Det är inte jag eller någon annan med redaktörsbakgrund som säger detta utan A List Apart. Det ger påståendet tyngd med tanke på denna webbplats tydliga inriktning på design och utveckling.

Författaren Derek Powazek delar upp resonemanget i två delar. Den första har jag länge försökt uppmärksamma webbansvariga på, nämligen alla de små texter som vi aldrig betraktar riktigt som text: Vad det står på sök-knappen, vilka svar formulär eller andra interaktiva tjänster ger, hur man hälsas välkommen som inloggad.

Små, små textsnuttar som är betydelsefulla för hur vi uppfattar en webbplats.

I say: It’s the writing. The friendliness comes from good old fashioned text.

Min rekommendation har varit att webbredaktörerna tar kontroll över även dessa texter – men visst, med designers som kan skriva är sannolikheten större att det verkligen blir genomtänkt. Att det alls blir gjort.

Dereks andra del går längre och vittnar om en viktig insikt. Design och text hör ihop. De tas emot som en helhet och måste skapas som en helhet. Därför, säger han, ska du be din webbdesigner att skriva en text. Om svaret är ”jag är ingen skribent” är det kanske dags att skaffa en ny designer…?

Design is about communication, and it takes more than pixels to communicate.

1 kommentar

  1. Väldigt intressant! Dessutom har jag god erfarenhet av vad du skriver. Det är nämligen inte bara designers som behöver kunna skriva, alla som jobbar med teknik idag borde kunna skriva bra.

    Den gamla sortens civilingenjörer var bara duktiga på matte och fysik, dagens duktiga civilingenjörer som blir höga chefer i företagen har både stor social förmåga och även god språkkunskap.

    Den utbildning jag själv går, teknikprogrammet med inriktning mot it, kommunikation och ledarskap har just detta som huvudtanke bakom utbildningens idé. Vi läser så mycket svenska som går och även mycket engelska. I Svenska C kallas kursen ”Kommunikation muntligt och skriftligt”, plus att vi läser flera andra kommunikationsämnen. Ännu intressantare för just det du skriver är ämnet ”grafisk kommunikation” som jag kommer läsa hela 400 poäng av. Där är just design en stor del..

    Det lär dröja innan webbdesigners kan skriva bra, men de som kan det har helt klart ett försprång. Sedan får man även väga in att detta blir viktigare i vad man än sysslar med. Vill man jobba i bygg- eller restaurangsbranschen kanske det inte är den viktigaste faktorn för om man lyckas. I de allra flesta andra branscher är det snarare ett måste än en merit.

Kommentarer är stängda.

%d