Du får länka…

I en allt mer sammankopplad värld på nätet kan det kännas märkligt att frågan ska komma upp: Får man länka till vad man vill? Men frågan finns. Det sitter redaktörer och funderar på den, och i värsta fall avstår från att länka av rädsla för vad som ska hända.

Jag ger min syn i Webbredaktörens ABC (kort sagt – länka allt vad du kan!) och Shel Holtz fördjupar resonemanget ytterligare kring bland annat länkning till innehåll som inte är vanliga sidor.

Som Shel och de han citerar tycker jag att lösningen är rätt enkel. Den som lägger upp material på nätet och inte med tekniska lösningar hindrar andra från att länka måste acceptera att materialet blir länkat till. ”Bördan” bör ligga på publicisten. Kan man länka får man. Får man inte ska man inte kunna.

Det sistnämnda ser vi ofta för exempelvis webb-tv på mediesajter, där det är väldigt svårt att länka direkt till videofilen.

En helt annan sak är att människor som vill kontrollera länkar till sitt material inte förtjänar en länk. De har inte förstått att länken är den enskilt största skillnaden mellan webben och andra publiceringsformer. Låt dem försvinna ner i anonymitetens och PageRank-nollans oändliga svarta hål.

Relaterat

9 kommentarer

 1. Frågan är hur detta kommer att hanteras i domen med The Pirate Bay där just länkar till illegala filer är problemet.

 2. Håller med om att fildelning i vissa avseenden gör frågan mer intrikat – men här måste man skilja på internet och webben, tror jag. Det jag resonerar om ovan är webben vilket jag möjligen kunde gjort tydligare.

  På webben finns det alltid en publicist som har ansvar för sitt innehåll. Den som länkar övertar inte detta ansvar.

  Fildelningstjänster kan visserligen använda webben som ett sätt att presentera vad de gör, men själva aktiviteten – länken – sker mellan användarnas datorer. Fildelning använder därmed internet som struktur men inte webben.

  Nätjuridiskt är jag en lekman så jag skulle inte ta gift på detta. Men av vad jag förstår så borde skillnaden mellan webblänkning och fildelning vara ganska stor.

 3. Pingback: » Scrappa.com
 4. Hej.
  Om man hittar en länk på en swingers site till en camping som Inte står för det dom skriver om. Ja, att campingplatsen inte vill kopplas samman med detta. Kan man då få bort detta?
  För oss som campar på denna campingplats, känner oss smutskastade. Jag har skrivit till denna site och bett dom ta bort campingens namn men om dom inte gör det?
  Vi vill Inte ha något med dom att göra.
  Mvh
  Freddy K

 5. Hej Freddy!
  Ingen kul situation du beskriver. Förstår att ni inte vill bli förknippade med något som ni inte står för.

  Men att få bort den… Svårt. Kanske skulle en jurist kunna hitta någon möjlighet men det kan jag inte svara på.

  Problemet här är ju egentligen inte länken som sådan, det är att ni nämns i ett sammanhang som ni inte uppskattar. Och det kvarstår ju oavsett om det är länkat eller inte. Därmed handlar det om att beskära någons yttrandefrihet (ifall det är privatpersoner bakom sajten) och även om jag förstår er situation är det bra att det är ytterst svårt.

 6. Okey… Vi får väl forsätta att skriva till dom.
  Tusen tack för hjälpen Fredrik W.
  Mvh
  Freddy

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: