Wikipedia stärker kvaliteten

Världens största och öppnaste uppslagsverk, Wikipedia, ska nu fokusera mer på kvalitet. Det säger grundaren Jimmy Wales. Nu är kvaliteten inte ett så stort problem som många instinktivt tror när det handlar om ett uppslagsverk där vem som helst får ändra all information. Jämförelser har visat att Wikipedia står sig väl jämfört med traditionella uppslagsverk.

Men det har också funnits lågvattenmärken i Wikipedia och det är starkt av de engagerade att inse detta och agera. Det som imponerar mest på mig är vägen de väljer. Det naturliga vore kanske att strama upp rutiner, skapa redaktionell kontroll och så vidare. Ta ett steg bakåt, helt enkelt.

Vägen de väljer är den motsatta. De tänker göra detta lättare att bidra.

As of now, readers who click ”edit this page” on a Wikipedia entry are confronted with a bit of programming code that Wales admits can scare off less technologically savvy users, denying Wikipedia their expertise.

%d bloggare gillar detta: