Personligt tilltal första steget för bra webb

Med en webb som blir allt mer kommunikativ – på riktigt – och sociala medier poppar upp hela tiden är det lätt att bli osäker. Hur ska man överhuvudtaget ge sig i kast med allt detta? Det finns mycket att göra: Våga öppna upp. Hitta medarbetare som kan prata med kunderna eller medborgarna. Testa de nya möjligheterna.
Men du kan börja ännu enklare.

Organisationskultur och sedan länge etablerade rutiner är starkt konserverande faktorer. Det tar tid att förändra hur vi kommunicerar. Titta exempelvis på DOs sida om anmälan mot etnisk diskriminering. Den är rakt på sak och betonar hur man faktiskt gör det sidan handlar om, det vill säga en anmälan.

Det var bara några månader sedan den inleddes med texten ”Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden regleras av lag (1999:130) om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet” och fortsatte på samma sätt, långt efter att diskriminerade sannolikt sluta läsa.

Innan du tar något annat steg är det just detta du måste börja med – tilltala dina besökares uppgifter.

Vi har ju alltid en uppgift när vi kommer till dig. I de allra flesta fall är det väldigt konkreta uppgifter. Vi vill boka en resa, kolla ett pris, hitta ert telefonnummer, sätta upp den nyfödde i barnomsorgskö etc. Vi häller väldigt sällan upp en 12-årig malt på fredagskvällen, sätter oss framför datorn och njuter av din webbplats. Det finns sådana webbplatser också, visst. Men är din en sådan?

Språkligt är det simpelt. Vi är inte ”kunder” eller ”invånare”. Vi är individer som har en personlig upplevelse. Webben är alltså inte ett massmedium som sköljer över oss. Därför ska du skriva ”du” även om vi för dig är en (mål)grupp. Du ska också skriva ”vi” om er själva, om nu ”jag” är allt för omvälvande.

Nästa steg är svårare för här måste du förstå min uppgift. Men när allt kommer omkring har du inget val. Du måste förstå. Om du inte förstår min uppgift förstår du inte varför du har en webbplats. Vilka uppgifterna är varierar naturligtvis. Men titta på dessa goda exempel så kanske du får en bra idé för din egen webbplats.

Apoteket

apoteket2.jpg

SBAB

sbab.gif

E.ON

eon.gif

Studera.nu

studera1.gif

Saab

saab.gif

%d bloggare gillar detta: