Läsaren blir redaktör på Hypa.se

Digg är en av den nya webbvärldens mest omtalade sajter. Det finns oändligt många kloner, som alla drivs av verktyget Pligg, och principen är enkel. Vem som helst som registrerar sig kan tipsa om en artikel och sen avgör resten av läsarna om den är bra nog för att få en framskjuten placering.

Först ut i Sverige (tror jag?) var Digga. Men nu kommer Hypa. Och den kan nog få den framgång Digga inte fått. Enligt Dagens Media är det nämligen IDG som står bakom Hypa.

Många av dessa Digg-kopior är begränsat intressanta. Men principen är desto intressantare. Det handlar ju om att gå förbi massmediernas kanske främsta uppgift – att sortera och prioritera händelser åt oss läsare. ”Filtret” försvinner i teorin. I praktiken har det dock visat sig uppstå nya filter.

Riktigt spännande blir det om den grundläggande principen överförs på vanliga webbplatser. Vad skulle prioriteras högst på ert intranät om medarbetarna fick digga innehållet? Vilka nyheter skulle hamna på Expressens förstasida? Jag tror inte att vi kommer därhän på länge, men säkert lär vi få se små försök av denna karaktär.

6 kommentarer

  1. Anledningen till att Digga inte blivit någon succé är den enkla anledningen att de inte skött sidan. Diggar i ”kö” står i kö i flera veckor innan de kommer upp, dåligt med marknadsföring och överlag dålig inställning. Även om idén från början var mycket bra.

    Att idg inte kan bygga en egen digg-kopia som inte bygger på pligg är ganska illa tycker jag. Färskpressad.se har däremot lyckats med det, och skaffat sig ett bättre rykte än digga.

    Det Sverige skulle behöva just nu är en dominerande digg-klon som har de flesta användarna. Det finns nämligen inte en lika stor marknad för en sådan som video-sajter som Fejmtv, Bubblare mfl. De får lätt många besökare – digg är egentligen inte riktad till en så stor målgrupp.

  2. Att installera Pligg med standardutseende tar ca 20 minuter. Vill ni göra som Hypa så är det bara att sätta igång! Vi på farskpressad.se har försökt göra mer än att bara installera Pligg, vi har lagt ner mycket tid på design och användbarhet och jag hoppas och tror att det kommer att betala sig. Dessutom så håller vi konstant på att lägga till ny funktionalitet och kan bla nu visa videos från FejmTV, Bubblar, Youtube etc.

  3. Sovrat.se var nog åtminstone samtidiga med digga.se eftersom sovrat tog månader att utveckla medan pligg som sagt tar 20 min att installera.

    Men ja antalet användare är ju helt avgörande för en allmän digg-klon och där har ju idg en stor fördel som kan lägga mycket pengar på marknadsföring. Annars håller jag med om att konceptet kan fungera bra för många små nischade digg-kloner som är mer inriktade på ett speciellt ämne eller för ett enskilt företag.

Kommentarer är stängda.

%d