Twingly kopplar samman bloggar och media

TwinglyI dag har den nya tjänsten Twingly lanserats. Det finns ju många tjänster (Knuff, Bloggportalen, Bloggar, Technorati…) som på olika sätt följer och samlar vad bloggar skriver. Twinglys kännetecken är att den ska användas för att ge media en chans att visa vilka bloggar som länkar till artiklar hos dem.

Ett litet exempel finns hos DN och allt bygger på en tanke som Washington Post redan har använt ett tag. Det är rätt enkelt: En blogg länkar till en artikel i en webbtidning. Twingly upptäcker det och visar en länk till bloggposten bredvid artikeln på tidningens webbplats.

Du som har en blogg gör så här för att komma med.

Jag har länge använt Washington Post som ett exempel på hur svenska medier borde arbeta. Detta är alltså ett mycket bra steg — för tidningarnas relevans, öppenhet och aktualitet.

Sen får vi se hur detaljerna i Twingly kommer att arta sig och framförallt hur mycket tidningarna vill och vågar använda den. Washington Post kör det på alla artiklar, tror jag. Se där en utmaning för svenska redaktörer.

Uppdaterat: Internetbrus ställer relevanta frågor om den sortering av bloggar som Twingly gör. Någon form av filter behövs förstås så att inte rena spambloggar dyker upp. Samtidigt är ju poängen att nya röster ska komma till tals och en filtrering som gör detta svårt eller omöjligt har egentligen inte tagit bort det massmediala filtret i någon betydande utsträckning. Bara flyttat gränserna för det.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: