Kom över skrivkrampen

Alla skribenter upplever den. Den kan komma snabbt, den kan smyga sig på. Den förstör dagen totalt.

Jag talar om skrivkramp och om du ofta har råkat ut för det har du förhoppningsvis hittat metoder för att lösa upp den. Om inte kan denna långa lista med tips och hjälp kanske vara en resurs (via Copyblogger).

Jag tillhör inte själv dem som drabbas i någon större utsträckning. Men visst händer det, särskilt när jag tagit på mig att skriva något jag inte känner direkt för. Min metod i de fallen — och mitt tips på skrivkurser — är att strukturera texten i detalj innan jag skriver. I grunden ganska enkelt, alltså, men det funkar.

Formulera inte en mening. Bestäm dig för i vilken ordning allting ska berättas. Skapa en disposition, och låt den bli mer detaljerad ju hårdare skrivkrampen drabbat dig. När du sitter med en ordnad uppräkning av allt du vill berätta är så mycket av det svåra arbetet gjort att det som krampar, själva formulerandet, nästan blir en formsak.

5 kommentarer

  1. Det finns ett gratisprogram ”Freemind” där man enkelt skapar mind-maps eller tankekartor.
    Finessen med detta program är att mindmappens struktur kan direkt exporteras till en disposition i OpenOffice.

  2. Bra tips kask! Ska jag testa.

    Bra tips Fredrik. Bäst blir det dock ALLTID när det kommer självmant och man har gott om tid på sig. Men måste man så måste man – och då är en disposition alldeles utmärkt.

  3. Erik Fichtelius använde MindManager för att hantera en jättemängd med intervjumaterial för dokumentären och boken om Göran Persson (läs förordet i boken). Finns en gratis testversion på http://www.mindmanager.se

Kommentarer är stängda.

%d