Bristande vilja skapar lika dålig webb som bristande resurser

Små webbresurser försämrar demokratin, berättar Internetworld. Det handlar om en undersökning som visar att

…det finns stora problem att hantera informationsmängden på många webbplatser. Det saknas också tydliga rutiner för hur arbetet med webben ska gå till, samtidigt som kraven på från både besökarna och organisationerna växer.

Jag har haft närkontakt med många kommuner, landsting och myndigheter. Visst handlar det om ett resursproblem. Man kan alltid använda mer resurser.

Men att fokusera på resurser är att göra det allt för lätt för sig. Inte ens bristen på bra publicistiska rutiner är hela förklaringen (även om också detta spelar roll). I stor utsträckning är det nämligen ett ledningsproblem. När förvaltningschefer prioriterar ”sin” information och inte medborgarnas behov kvittar det faktiskt hur mycket pengar eller tid det finns.

En redaktör som vill och kan göra en text begriplig men inte får det — det är ett vanligare problem än att redaktören inte skulle ha tid. En specialist som vill lägga ut en text för att framstå i god dager inför kollegorna — det handlar inte om resurser utan om attityder.

Indirekt finns det ändå en resursfråga i sammanhanget. Fast inte nödvändigtvis den uppenbara, som till exempel mer tid för skrivande. Nej, det handlar åtminstone i lika stor utsträckning om att skaffa sig webbredaktörer som har kunskap nog att stå emot. Webbredaktörer som utifrån sin kunskap kan säga ”du har fel” till någon som vill lägga ut fåfänge-information.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d