Google ger resultat utan att du söker

Smart liten funktion men också en aning skrämmande: Genom att ha koll på vad du brukar söka på, kan Google numera ge tips på sajter utan att du söker.

Det är inte dags att ringa polisen och anmäla olaglig övervakning för detta förutsätter att du vill att Google sparar dina sökningar. Funktionen finns för Search History-användare. Men faktum är att så ofta som vi är inloggade på Google (genom Gmail o.s.v.) så ger ju detta en indikation på vad de kan göra för oss alla.

Rekommendationer, intuitiv informationsarkitektur och automatiska personliga anpassningar är utan tvekan viktiga verktyg för att lösa webbens största svårighet: Hur ska jag hitta på webben eller på en enstaka sajt? Men det ska bli spännande att se var gränsen går för när vi uppfattar ”hjälpen” som obehaglig.

2 kommentarer

  1. Måste säga att min gräns för obehagligt nog går precis här, när man som jag lever så mycket på nätet så är det klart att det man gör blir en del av sin personlighet. Mao. man både söker på och besöker flera sidor som man vill hålla för sig själv. Att google håller stenkoll på det känns oroväckande och de facto som ett intrång på mitt privatliv. Som tur var kan man stänga av funktionen och det har jag gjort i alla fall…

  2. Jag håller med dig, Joel. Detta är också för mig förbi gränsen. Det oroande är ju att Google vet (i varje fall kan veta) detta för oss alla, men de visar det inte om vi inte vill.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: