Vi ses 2008

Hoppas att du får lugn och ro, fart och fläkt, hemmamys eller drömsemester… kort sagt, att helgerna blir precis som du vill. Själv pausar jag några veckor kring jul och nyår. Men jag är snart tillbaka och redo för ett 2008 som säkert blir minst lika händelserikt som 2007.

Jag hade själv helst sett att vi firade nyårsafton på midsommarafton. Löftet om snar sol och varma vindar är trevligare än löftet om snålblåst och snömodd.

Men det är klart. En avstämningspunkt passar in i mänsklig psykologi. Och då finns det två alternativ — titta bakåt eller titta framåt.

2007: På webbfronten mycket nytt

Folk som gör listor och årssammanfattningar brukar skämmas för att lyfta fram det uppenbara, det som alla eventuella läsare vet själv. Jag också.

Ändå kan jag inte låta bli att nämna Facebooks folkliga genomslag. Hundratusentals vuxna svenskar har nu upplevt webben som en plats för sociala relationer, och ännu fler har förstått principen via kollegor och närstående.

Det är stort.

Lika stort är just dessa sociala relationers intåg på intranät. Formerna har varierat (bloggar, wikis, projektrum, etikettering…) men jag tror att 2007 blev året då användningen spreds från early adopters till early majority.

Jag har också en känsla av att vi tog ett litet skutt framåt inom webbanalys. Allt fler har bra statistikverktyg samtidigt som allt fler förstår att statistik bara är en del av mätningen.

På mer detaljnivå tycker jag att enkla meddelandetjänster som Jaiku och Twitter har visat sin potentiella styrka.

Besvikelser? Jag hoppades att sociala bokmärken skulle bli mer använda. Jag trodde att offentlig sektor skulle släppa sitt abnormt stora intresse för tillgänglighet, betrakta det som en grundförutsättning och i stället fokusera på medborgarnas behov. Jag hade en fåfäng förhoppning om att Google skulle utmanas av någon ny, kraftfull söktjänst.

Händer det 2008?

2008: På webbfronten mycket nytt

Ingen vet vad som kommer att slå. Det finns en hel hög entreprenörer som tror på sin grej och en ännu större hög med människor som gissar. Självklart kommer någon att ha rätt. Det är basal sannolikhetslära och handlar väldigt lite om kompetens.

En någorlunda säker gissning är att vi kommer att prata om en ny, dominerande webbtjänst vid den här tiden nästa år. Som vi har pratat om bloggar, MySpace, YouTube eller just Facebook andra år. Vilken? Visste jag det skulle jag satsa pengar där i stället för att skriva om den.

Om jag talar utifrån min verklighet och mina kontakter tror jag dock att 2008 kan bli webben 1.0:s återuppståndelse.

Inte som anti-2.0 (det kommer antagligen att finnas starka sociala element i den webbutveckling som sker) utan för att det är dags. Många företag och organisationer har lappat, förbättrat, putsat, tagit genvägar, köpt nya verktyg, vridit så långt det går på den webb de har.

De sitter med webbplatser och intranät som nått vägs ände. De är ok men inget att bygga på för framtiden.

Så kanske, kanske… Kanske blir 2008 delvis präglat av frågeställningar som dessa:

  • Vad är det vi skapar mest kund- och medborgarnytta med?
  • Vad ska bort för att det viktiga ska komma fram?
  • Hur styr vi arbetet med webben lika professionellt som vi styr försäljningen eller kompetensförsörjningen?
  • Vilka konkreta kvalitetskrav måste vi börja ställa på innehållet?
  • Hur mäter vi webbens resultat och utkräver ansvar i organisationen?

Det vore ett år att se fram emot. God jul och gott nytt år.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: