Uppslagsverket med stort U, Britannica, öppnar upp sitt innehåll. Men bara för de som länkar till det och bara just det de länkar till. Det nya initiativet är förstås ett försök att möta Wikipedias trafikdominans. Ett steg på vägen eller en halvmesyr?
Principen är enkel. De som publicerar på nätet — exempelvis bloggare — kan ansöka om att få vara med i programmet WebShare. Väl antagna, får de tillgång till Britannica och kan välja att länka till artiklarna. De som klickar på länken kan läsa hela artikeln men inget annat.
Intresset har varit stort sedan TechCrunch berättade om programmet i helgen.
TechCrunch konstaterar att för varje sida som läses på Britannica.com läser människor 184 sidor på Wikipedia. Det är en slags omvändelse under galgen, och en halvhjärtad sådan menar TechCrunch.
…like the music labels, they still somehow feel as though people should pay to consume their content. And that means search engines can’t index their content. And that means they don’t exist.
Själv har jag en mer positiv grundsyn. Initiativet räcker visserligen inte för att möta Wikipedias dominans. Det bekräftar att den gamla modellen inte fungerar längre men visar samtidigt att Britannica inte är berett att dra den logiska slutsatsen av den insikten.
Men är det så konstigt? Sekel av damm tar tid att borsta ut. Städningen har i varje fall börjat.
Jag lyckades få ett konto genom att hänvisa till min facebookprofil, dom verkar rätt liberala med ”publicerar på nätet” 🙂