Snabb utveckling för statustjänsterna (mikrobloggar)

De senaste dagarna har det rört sig ordentligt kring Twitter, Jaiku och Bloggy. Twitter ökar, Jaiku går en förändrad framtid till mötes och Bloggy lanseras på riktigt.

Uppdatering 16 januari Apropå flygkrachen i Hudsonfloden: Mikrobloggarnas roll som nyhetsförmedlare.

Twitter är sedan länge klart störst av statustjänsterna internationellt. Men sedan någon vecka tycks användandet öka radikalt också i Sverige. Partier, medier och företag har börjat ”kvittra”, det dyker upp handledningar och kringtjänster för intresserade svenskar.

Innan jag går vidare ska jag kanske förklara vad en mikroblogg är. Det finns många definitioner men tänk på det som ett sätt att kortfattat (med 140 tecken) berätta vad du just nu gör eller tänker på. Samtidigt kan du hålla koll på vad andra som du valt att följa tänker och gör. Du kan dessutom diskutera med dem.

Statusuppdatering och dialog, ungefär. Är du på Facebook känner du igen principen. Även om jag måste säga att bruset av allt annat som sker på Facebook gör just den statustjänsten mindre intressant (för mig).

Min favorittjänst är Jaiku. Där meddelade teamet på den numera Google-ägda tjänsten att de slutför en del utveckling och sen släpper hela projektet som Open Source. Igår berättade också Jonas att den svenskutvecklade Bloggy öppnar för allmänheten.

Det mest intressanta av allt detta är ökningen på Twitter och Bloggys öppnande. Det är två tecken som pekar mot att vi får se mer mikrobloggande i Sverige. Till vilken nytta då? frågar du som är sunt skeptisk. Och det kan man undra.

Men som jag alltid sagt när jag försökt berätta på kurser och konferenser — du måste prova för att förstå. Om du trivs med det (vilket alla säkert inte gör) ger det en extra dimension till vardagen. Som att ha ett bra gäng människor runt sig utan att de stojar och stimmar mer än precis så mycket som du vill.

Till det måste vi förstås lägga de möjligheter som mikrobloggar kan ge professionellt, som exempelvis för kundservice.

Så varför inte testa? Du hittar mig på twitter.com/wacka (mest engelska) och wacka.jaiku.com.

4 kommentarer

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: