Webbtjänster: När Molnet blåser bort

Avancerade webbtjänster har gjort livet lättare för oss. Vi har kontakter, korrespondens, dokument och data därute på webben. I Molnet. Vinsterna är uppenbara men Googles beslut att lägga ner eller förändra flera av sina tjänster får människor att undra hur osäker webben som plattform egentligen är.

Låt mig direkt säga att jag har fantastisk nytta av den typ av webbtjänster vi talar om. Det är genom webbapplikationer jag håller mig uppdaterad, får saker gjorda, säkrar mina data, delar med mig av kursmaterial och mycket annat.

Genom detta får jag spetsfunktionalitet till låg eller ingen kostnad. Jag är okänslig för om datorn skulle krascha. Mitt material är tillgängligt på vilken uppkopplad maskin som helst. Uppdateringar och felsökning är inte mitt problem. Lysande.

Men man måste ju objektivt konstatera att de företag som valde att lägga video i Googles moln nog inte tycker att det valet är lika lysande längre, nu när Google beslutat att vingklippa Google Video och stoppa uppladdning av nya filmer.

Det är just denna typ av hot som får människor att fundera på hur bra Molnet — eller mjukvara som tjänst — egentligen är.

The Inqusitr
Personally I have been reluctant from the beginning to move my workflow to the web mainly because of things like this. One minute you might be using some service as part of your workflow and the next minute – Whoosh – it’s gone; usually with nothing more than a week or two notice on a blog somewhere that no-one probably reads.

Nu vore inte webben den plats den är om det inte fanns långt komna tankar på hur problem som dessa kan lösas. Interoperabilitet är hett, XML gör det enkelt att byta data, det utvecklas standarder som gör datan central (snarare än var den för tillfället lagras).

Det vore synd om diskussionen får företag och privatpersoner att bli mer tveksamma till webben som plattform för viktiga tjänster. Potentialen är så stor, fördelarna så viktiga.

Däremot är det kanske en bra påminnelse om att göra en medveten bedömning av vad du lagrar var. Det kan komma en solig, molnfri dag.

Backup i molnet är till exempel kanon men jag skulle aldrig ha det utan en extra backup-burk stående ovanpå bokhyllan. Det är affärskritiskt för mig att ha mejlen ”därute” men varje dag laddar jag ner allt i en klient.

2 kommentarer

  1. Hej Fredrik

    Bra att du tar upp det här med säkerhet! Molnet i all ära.
    Vi talade för ett tag sedan om personligt moln och nu hra jag hittat ett riktigt smart verktyg i form av Evernote. Ligger både på en server med åtkomst via web samt lokalt på vilken PC/Mac som helst. Riktigt bra funktionalitet. Har du sett/provat det? Dessutom erbjuder de en rak migration från Google Notes in i Evernote…

    Hälsningar Sture K.

  2. Evernote är ett av verktygen på ”Borde testa någon gång”-listan 🙂 Men nu flyttar jag nog upp det på en mer prioriterad plats.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: