Helt tillgänglig webb? Glöm det.

Per Axbom har tröttnat på okunniga webbansvariga som påstår att deras webbplatser är ”100 procent tillgängliga”.

Jag har tänkt länka till Pers mytkrossande artikel ett tag men det har inte blivit av. Så nu gör jag det. Bara för att den är så bra. Men också för att jag delar hans frustration.

Mer än en gång har jag haft ungefär denna diskussion.

– Vi har en ny webbplats, den är tillgänglig för alla.
– Alla? undrar jag.
– Ja, vi klarar alla kraven.
– Ok. Men är webbplatsen bra då? Har rätt människor nytta av den?
– ???

Per är inne på samma diskussion. Men han tar sin utgångspunkt redan i det första påståendet, att en webb skulle kunna vara ”tillgänglig” i någon absolut mening. Påståendet sågas.

…jag kan bli heligt förbannad när jag hör människor stå och påstå att de ska certifiera tillgängligheten på sin webbplats – som en j@#!a garanti! Det är nämligen en omöjlighet att skapa en webbplats som fungerar för alla. Självklart ska man följa riktlinjerna i WCAG men för varje krav som inte går att verifiera maskinellt — och det är ungefär 90% av kraven eller mer — så måste man göra en subjektiv bedömning av vad som är rätt sätt att uttrycka informationen.

Rent subjektivt har vi alltså 100% tillgänglighet. Kom igen…

4 kommentarer

  1. Validering (eller snarare teknisk validering) är numera en hygienfaktor och inte något man skall betala extra för.

  2. Håller med. Såg för ett tag sen några företag/myndigheter som lyftes fram som bra exempel för att de var tillgängliga. Reagerade på detta eftersom vi hade genomfört Web Service Index-undersökningar på dem och sett att deras faktiska besökare inte alls var nöjda med sajterna. Bland annat så hade den ena så många som över 20 % av deras besökare som inte hittade på webbplatsen. Fick inte heller den information de letade efter. Viktigt när man pratar om tillgänglighet att både se det utifrån teknik och hur den uppfattas för besökarna. Kan onekligen bli lite fel annars.

  3. Jag brukar använda exemplet med den kinesisktalande medborgaren. I Sverige finns ett flertal medborgare som bara talar kinesiska. Om inte hela din webbplats/e-tjänst finns på kinesiska så är den såklart inte tillgänglig för dessa personer. Därmed blir det såklart svårt att ha en webbplats som är tillgänglig ”för alla”.

Kommentarer är stängda.

%d