Intranätforum spårade ur – anonymitet stoppas

På Karlstads universitets intranät har debatten blivit så hätsk att alla debattörer nu måste skriva under med sitt eget namn, berättar Värmlands Folkblad, VF. Enligt universitetsdirektören har det urartat till ett arbetsmiljöproblem.

Det där med att vuxna människor tar ansvar tycks vi kunna glömma. Åtminstone i vissa organisationer.

Enligt VF så har universitetet länge haft ett forum på intranätet. De första åren var det helt anonymt men efter att tonen höjdes infördes för två år sedan inloggning. Tills nu har skribenterna varit tvungna att ”identifiera sig”, som VF skriver, men har kunnat skriva under signatur.

I dag stoppas det. Nu måste alla medarbetare skriva under eget namn. Universitetsdirektören säger till VF:

Det har tyvärr varit ett visst missbruk, där signaturer har stulits och där vissa medarbetare utsatts för personangrepp och väldigt utdragna debatter utan att kunna veta vilka deras meningsmotståndare är. Det har inte varit främjande för debatten, utan har i stället utvecklat sig till ett arbetsmiljö­problem.

Om direktörens verklighetsbeskrivning stämmer är det häpnadsväckande. Stulna signaturer? Personangrepp? Jag känner till betydligt större och mer utsatta organisationer, ur olika aspekter, än Karlstads universitet där till och med fullständig anonymitet fungerar utmärkt.

Min spontana tolkning är att detta säger betydligt mer om samarbetsklimatet, organisationskulturen och respekten för varandra inom universitetet än vad det gör om intranätforum i sig.

Samtidigt tycker jag inte att anonyma inlägg, eller inlägg under signatur, är ett självändamål. Det är inte orimligt att folk står för vad de tycker.

I varje fall så länge det är så där ”högt i tak” som alla säger att det är hos dem. En mer spekulativ tolkning är ju att arbetsmiljöproblemet framförallt är ledningens, som inte tål rättmätig kritik. Jag har ingen aning om det finns sådana drag i denna historia. Jag har sett sådana tendenser på andra håll, däremot.

Oavsett vilket har bara en gammal hederlig sanning bevisats: Ett intranät blir inte bättre än organisationen det betjänar.

5 kommentarer

  1. Intressant. Håller med om att tilltalet antagligen är ett resultat av ett djupare problem. I så fall, undrar om universitetsledningen tänkt på vilka signaler de sänder med att tajta till möjligheterna till anonymitet/signaturer.

    Personligen skulle jag tänka mig för en eller två gånger innan jag började jobba på en sådan arbetsplats. Inte bara arbetsgivarna googlar väl?

  2. Jag håller med om att det är lite löjligt att det ska kunna ske, eller att folk gör på så sätt. Men samtidigt gör anonymiteten folk lite väl ”modiga” vad gäller deras åsikter. Det är lätt att ta i lite för mycket.

    Är det så fel att signera sina åsikter med sitt namn?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: