Bing tar (delvis) upp kampen med Google

Få aktörer har försökt så mycket, och misslyckats så hårt, som Microsoft i sökbranschen. Men skam den som ger sig. Nu lanserar de Bing. Och omdömena är blandade.

”Va!?” är min första reaktion när jag kollar lite sökningar på Bing. Känner inte igen mig, håller inte med om sökmotorns relevansbedömning. Bing tycks också fungera annorlunda än vi vant oss vid, det vill säga jämfört med Google. Nikke skriver:

Hurra för Microsofts söktjänst Bing, utbrister idag sajtägare med gamla sajter och många sidor som har levt länge på webben och som fortfarande är vällänkade inom sajten… Hurra för Bing utbrister de som har hyfsat gott om inlänkar till sina sidor.

Man ska dock notera att Microsoft inte vill ta fajten med Google rakt framifrån. De har valt ett antal potentiellt lukrativa områden där de ska försöka konkurrera.

In particular, according to Microsoft, Bing will focus on four verticals: making a purchase decision, planning a trip, researching a health condition, and finding a local business.

Inom dessa områden är Bing kanske bättre än min initiala reaktion. Kuttisme.no är i vart fall smått imponerade.

Bing virker lovende! Bing ser bra ut i USA. Microsoft har endelig forstått at de ikke kan “out-google” Google. Det er mye å hente i reise, helse, shopping og lokalsøk. Erobre disse nichene først og se hva som skjer!  Google har forsøkt seg på disse nichene uten å lykkes helt av ulike grunner.  Dette gir Microsoft sjansen til å jevne ut konkurranselandskapet. Bildesøket til Bing er også lovende(det samme som på live search, men få vet om det). Lojalitetsprogrammer innen søk er spennende.

Jag hoppas att Google förlorar lite av sin dominans. Jag tror inte på allt för dominanta aktörer inom någon sektor. Men bara det faktum att jag snabbt underkänner Bing för att den skiljer sig för mycket från Google säger kanske en del om Googles närmast indoktrinerande dominans. Hmm… Får prova Bing igen.

%d