Klartecken för sociala medier inom kommun och landsting

Det är fritt fram för kommuner och landsting att använda sociala medier. Det har SKL kommit fram till och idag publicerade de både en juridisk genomgång av frågan och en checklista för dem som vill komma igång.

Offentlighetsprincip, diarieföring, vem får representera en kommun…? För oss som länge haft diskussioner med offentlig sektor om vilket värde sociala medier skulle kunna ha i deras verksamhet har osäkerheten märkts tydligt.

Därför är det bra att SKL nu ger ett slags klartecken — och framförallt att de är så tydliga. Det är fritt fram för sociala medier säger de.

Ståndpunkten är inte unik. Det finns ju många kommuner som twittrar, facebookar, bloggar och som länge haft innehåll på andra sociala sajter. De har uppenbarligen dragit samma slutsats. Men i avvaktan på konkreta prövningar är detta sannolikt det mest trovärdiga besked kommun- och landstingssektorn kan få kring vad som faktiskt gäller.

För den som är intresserad av de juridiska detaljerna rekommenderas SKLs juridiska PM (pdf). Annars är deras checklista det bästa sättet att förstå under vilka (ganska enkla) förutsättningar som klartecknet gäller. En liten sammanfattning:

  • Klargör att en kommun- eller landstingsanställd använder sociala medier som just anställd genom ett beslut.
  • Det ska finnas en förteckning över vilka sociala medier som används.
  • De sociala sajterna ska dokumenteras en gång i halvåret eller inför stora förändringar.
  • Brottsligt material ska tas bort. Sekretessbelagda uppgifter får inte förekomma.
%d bloggare gillar detta: