Enkla men viktiga råd för sociala medier

Datainspektionen har nu gett ut en vägledning för hur personuppgifter ska hanteras i sociala medier av företag, kommuner och myndigheter. Råden kan sorteras in i ”sunt förnuft”-kategorin men fyller förmodligen ett gott syfte.

I april kom Sveriges Kommuner och Landsting med sina riktlinjer om sociala medier. Datainspektionens vägledning skiljer sig från SKLs dels genom att den riktar sig till fler sektorer (även företag), dels att den endast diskuterar personuppgifter.

Det är alltså en vägledning kring ett ganska begränsat — men ofta hett debatterat — område.

Ha koll om du har kontroll

Detaljerna får du läsa själv. Eller så får du inte det. För precis som Joakim Jardenberg konstaterar är det ont om detaljer i vägledningen. Men bortsett från den rättmätiga kritiken tycker jag att känslan i råden är positiv. I praktiken säger nämligen vägledningen att om du har kontroll över kanalen ska du ha koll på användningen av den.

Du är alltså ansvarig för de personuppgifter som någon skriver i en kommentar på exempelvis er blogg eller er Facebook-sida och ska ta bort eventuellt kränkande uppgifter. Du kan å andra sidan inte påverka, och är därför inte heller ansvarig för, personuppgifter som skrivs med hänvisning till er på Twitter (via @reply eller #hashtag). Det ni själva skriver är ni alltid ansvariga för.

Självklart, måste man säga.

Jag tror att du ställer högre krav än lagen

Jag tycker att det är positivt med alla officiella vägledningar och riktlinjer vi kan få. Inte minst eftersom slutsatsen är att sociala medier är ok. Vi behöver inte vara rädda för att göra fel bara genom att finnas där.

Men när det kommer till juridiken kring det säger jag som jag alltid brukar säga: Ditt intresse för hur ni uppfattas ställer högre krav än juridiken. Det är egentligen rätt ointressant att du måste ta bort en kränkande personuppgift från en bloggkommentar. Du tar ju bort den eftersom du inte vill bli förknippad med, eller medverka till, en kränkande och oseriös debatt.

Hittills, tycker jag, pekar riktlinjer och vägledningar inte på några krav som är högre än vi borde ställa på oss själva ändå.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: