Kolla prototyp för nytt socialt intranät

All heder åt Örebro kommun som delar med sig av sitt pågående intranätprojekt. Du kan nu kika på en prototyp för det sociala, personligt anpassade intranät de vill bygga.

Prototypen i sig är inte särskilt ovanlig. Den här typen av tankar dyker upp i de flesta intranätprojekt just nu — prototypen är faktiskt väldigt lik flera förslag jag skapat på sistone. Men det är kul att kommunen låter alla kika. Och för dig som står i startgroparna är den en intressant illustration av vilka lösningar som just nu dominerar intranätutvecklingen.

Kolla protoypen, inklusive film som beskriver den tänkta användningen.

6 kommentarer

 1. Jättekul att få se! Härligt att alla system verkar så integrerade med intranätet. det har jag inte lyckats övertala min IT-avdelning till… Vet du vilket cms-system de använder till det nya intranätet? Jag gissar SharePoint men hoppas på Episerver. Tack för delgivningen!

  1. Jag tycker nog att slutsatserna fortsatt håller. Det finns ingen konflikt mellan dem, utan frågan är hur djupt rollanpassningen kan sträckas – vilket i princip alltid avgörs av kvaliteten på underliggande system (AD, etc.).

   Det som än idag är det ”farliga” är att lita till att människor bygger sitt eget intranät. Visst kan man erbjuda anpassningsmöjligheter men aldrig, aldrig förutsätta att de ska användas för att intranätet ska leverera värde.

   Så ur den aspekten är fortfarande rollanpassning viktigare. Den bygger en helt nödvändig grund.

   Sen kan man möjligen säga att det idag blir allt vanligare att systemet vet mer om mig som individ, exempelvis vilka nyheter jag kommenterat, vilka teamsites jag är med i osv. Så kanske ser vi inte längre roll eller individ.

   Kanske är den relevanta uppdelningen denna:
   – Rollanpassning
   – Individanpassning av ”systemet”
   – Individanpassning av mig själv

   Vad tror du själv om det?

 2. Det tråkiga svaret är väl som vanligt att det beror på. Instämmer i din uppdelning och tror att möjligheterna för den automatiska individanpassningen snabbt kommer att bli bättre och viktigare. Det klart att det finns vissa organisationer (ofta mindre) och specifika delar av intranät där man kan erbjuda anpassning av användaren utan några större risker för negativa effekter, men jag tror att det är lätt att underskatta komplexiteten i att förvalta, utvärdera och vidareutveckla lösningar med stora anpassningsmöjligheter. Sedan är det väl ett mkt mänskligt beteende att användningen av anpassningsfunktioner klingar av mycket snabbt efter ett införande, oavsett vilket gränssnitt det handlar om. Jag fipplar tex väldigt sällan med alla hundratals inställningar på min relativt nya TV och hembio, trots att jag både vet vad som kan och bör ställas in.

  Det kommer bli spännande att se hur resonemanget påverkas av trenden mot mobil access till specifika intranät via appar/bokmärken på telefonernas hemskärmar. Då kommer delar av anpassningen ske via hanteringen av hemskärmen, som är enklare att förstå än ett intranät.

 3. Vi står inför förändringar av vårt intranät. Har kikat en hel del på Örebors prototyp och ser att mycket av våra tankar finns där.
  Tycker det är jättespännande att försöka få till ett socialt intranät. Men känner att det är viktigt att folk inte sätter likhetstecken mellan det och Facebook. Viktigt att alla känner att det är nyttan i vårt arbete som sätts i första rum.

Kommentarer är stängda.

%d