En ”rörig” sida är egentligen en dålig sida

När läsarna tycker att din sida är ”rörig” ska du inte starta ett designprojekt. Faktiskt inte. Du ska starta ett projekt som hjälper läsaren med det hon behöver göra på sidan.

UX-experten Jared Spool sätter ord på något som jag också upplevt många gånger. När en sida, eller en hel sajt, inte fungerar tycks den mänskliga reaktionen vara att antingen klaga på designen eller sökmotorn. Det får vi ha respekt för. Men vi måste också förstå att vi inte löser problemet genom att designa om sidan (eller köpa en ny sökmotor):

Clutter is what happens when we fill a page with things the user doesn’t care about. Replace the useless stuff with links, copy, and content the users really want, and the page suddenly becomes uncluttered.

Det är för övrigt av just denna anledning som jag alltid hävdar att sajtenkäter som frågar människor om design, användarvänlighet eller struktur är fel ute. De frågar om saker som människor varken kan, eller borde kunna, förhålla sig till. För det vi märker av en sida med dåligt uppgiftsfokus är att den är… rörig.

2 kommentarer

  1. Jag förstår vad du menar och man ska inte märka ord men här tycker jag ändå det är läge att göra det 🙂

    För mig handlar design inte enbart om layout, färg och form utan också om saker som innehåll och copy. När vi pratar om design tror jag vi tjänar på att ha ett helhetsperspektiv eftersom allt som sagt hänger ihop från användarens perspektiv. Från rubrikformuleringar och länkar till marginaler och radavstånd.

    Så jag skulle vilja säga att du ska starta ett användarcentrerat designprojekt, men inte bara ett grafiskt designprojekt eftersom det bara är en del av designen.

    Tack för en bra blogg!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: