Reflektion: Ett härligt varierat nuläge bland svenska intranät

I förra veckan var jag moderator och talare på Ability Partners konferens Intranätdagarna. Alltid spännande att höra vad som händer — och återigen få bekräftat hur många parallella utvecklingsspår det går att se.

På konferensen fick vi höra hur ett mindre men snabbt växande bolag som Klarna arbetar med intranät. Vi fick också en inblick i den globala jätten Skanskas väldigt ambitiösa intranätprojekt. Och nästan allt däremellan.

Ett givet fokus var det sociala intranätet och här applåderar jag en påtaglig tillnyktring. På liknande konferenser för något år sedan var det (ofta) en närmast religiös attityd till det sociala intranätets möjligheter. Det finns fortfarande en positiv förväntan, liksom bra exempel, och det är viktigt. Men vi har kommit bort från ”gör-intranätet-socialt-och-allt-kommer-att-lösa-sig”-naiviteten.

Flera av fallstudierna visade hur de arbetar med många nyanser. Hårt kontrollerade innehållsprocesser samexisterar bekvämt med helt öppna processer. Engagemang och delning stöds — men också sekundjagande effektiviseringar.

Min avslutande notering var ändå lite ifrågasättande. Jag hoppas jag inte sänkte stämningen för er som var där… men många av de samarbetsmöjligheter vi såg rörde sig lite i utkanten av respektive kärnverksamhet. Ytterst få var fokuserade på organisationernas pulserande hjärta, det som är själva anledningen till att de existerar. Mer socialt där det verkligen betyder något, är min slutsats.

Andra reflektioner är dessa:

  • Segmentering/anpassning av innehåll för den enskilde är närmast standard. Däremot är integration av viktiga system och verktyg ännu långtifrån standard. Därför var det kul att se hur Familjebostäder i sitt intranätprojekt valde bort individanpassning och i stället satsade resurserna på att påbörja en integration av de viktigaste verksamhetssystemen (därmed inte sagt att deras val är rätt för alla).
  • Det är de stora systemen som äger intranätmarknaden med SharePoint och Episerver som dominanter. Just Klarna väckte nog en del tankar kring hur Open Source-verktyg faktiskt kan räcka väldigt långt — i deras fall Drupal. Jesper BylundMalmö stad argumenterade också väl för best-of-breeds, att kombinera de verktyg som gör varje sak bäst. WordPress, till exempel, blir ett utmärkt nyhetsverktyg på Malmös intranät.
  • Förhållningssättet till mobilt intranät är den punkt med störst variation. Flera stod i begrepp att börja gräva i frågan. Malmö hade redan börjat. Vissa stora organisationer brottas med att tiotusentals anställda ändå inte kan få smarta mobiler och det gör att utvecklingen står stilla. Men minst en gång hörde vi faktiskt resonemang om BYOD: Bring Your Own Device — en väldigt relevant diskussion som säkert kommer att ta ännu mer fart.

Jag har förstås missat mycket. Kvaliteten på talarna var genomgående hög. Alla hade något att förmedla. Men så är ju också det moderna, sociala och serviceinriktade intranätet nutidens mest intressanta dimension inom verksamhetsutveckling. Så hur skulle det kunna bli något annat än spännande 🙂

%d