SharePoint i ständigt fokus för intranät

Det är effekten som räknas på intranät, inte verktyget. Men ett verktyg krävs och ingen diskussion i ämnet kan undgå att beröra SharePoint. Här en rad tips och råd liksom svaret på om du borde vänta på nästa version, SharePoint 2013.

Jag är alls ingen specialist på SharePoint, SP, utan en nyfiken betraktare. Och det finns en levande diskussion att betrakta. Bara några av de senaste veckornas alster dyker djupt in i de viktiga frågorna kring SP — som enkelhet, stöd för den publicerande organisationen liksom vilka alternativen egentligen är.

Min egen nyfikenhet väcks förstås av kopplingen till intranät och intern kommunikation. SP är ju långt mer än ett CMS men det är värt att påminna sig om vilka grundkrav vi bör ställa på ett CMS. För många är svaret dock formulerat innan frågan är ställd. Nästa verktyg blir SP. Punkt.

En hög andel använder följdaktligen också SP, men det finns en rik flora av alternativ där ute. Av just denna enkät framgår inte varför de medverkande organisationerna valt som de valt. Men två erfarenhetsbaserade argument mot SP som ofta nämns är att det är lite klumpigt.

Lite för svårt att publicera i.

Lite för krångligt att göra enkelt att använda.

Som alltid är det, tycker jag mig ha förstått, kompetensen hos dem som sätter upp SP som avgör. Och det går att göra SP enkelt, menar många. Både för användarna och för den publicerande organisationen. Föga förvånande poängteras vikten av goda processer för att intranätets ”governance” ska fungera.

Man kan ju ibland undra varför SP alls är ett alternativ, när så mycket av diskussionen (bland publicister/användare) är negativ till SP.

For example, the user experience for content owners is still over-fiddly and at the moment the mobile experience is well below what will be needed over the next 2-3 years.

Men visst finns det mycket i paketet som är värdefullt i exempelvis internkommunikation. Däremot är det dags att allvarligt fundera på om just SP 2010 är rätt val. SP 2013 väntar runt hörnet.

If social and connectivity is central to your intranet strategy, then it is worth pushing to move to 2013 early.In other respects, 2013 will be a welcome upgrade for those already on SharePoint, but is unlikely to sway people investigating other routes. There are numerous other improvements, and the App Store approach shows great potential, but few things are individually compelling from a non-technical perspective.

4 kommentarer

  1. Bra sammanfattning av dagens läge. Tror många väljer SP för att hålla ryggen fri och med mindre substans motivera investeringen för ledningen – Alla andra väljer SP och det är Microsoft.

    Plattformen i sig är full med potential och möjligheter men skuggas titt som tätt av konsulttimmar och administrationstimmar.

    Vi borde väga in fler alternativ.

  2. En anledning till att SharePoint är just förstahandsvalet i dessa diskussioner (om Intranät) är ju just det att man vill ha det till mer än intranät – läsa och konsumera nyheter är väl lite väl 1990 tal. CMS har tyvärr inte varit SharePoints starka sida (läs varit, 2013 ändrar om spelplanen en hel del), men samarbetsmöjligheterna, integrationsmöjligheterna, anpassningsutbudet, sökningen, BI och gör-det-själv tjänster samt sociala nätverksfunktioner gör att det blir en helhetslösning. Vilket till slut förhoppningsvis resulterar i att man sparar in på många olika verktyg, plattformar, kunskaper och utbildningar.

    Att man väljer SharePoint för att hålla ryggen fri, tror jag är helt fel. De flesta som gör det seriöst räknar ju på detta i form av ROI och annat. De flesta kunder som jag möter i ett tidigt skede har SharePoint som en av flera möjliga plattformar/produkter på bordet. Det ledningen i såfall tittar på förutom det rent ekonomiska är Gartners olika kvadranter, och där är det ju så att SharePoint kanske inte är ledande i alla, men man är med i ledande kvadranten i alla de områden som SharePoint täcker in – och där finns det inte många andra leverantörer att välja på.

    SharePoint är en plattform som kan missbrukas av administratörer och konsulter, tro mig, jag har sett en del, eller öka både produktivitet och effektivitet om man hanterar plattformen på rätt sätt.

    Det kommer bli mycket intressant att se vad som händer med nya SharePoint 2013, då den kommer lanseras både i molnet och on-premises samtidigt och med ett helt nytt tjänsteutbud i form av en marknadsplats för Appar. Ser även fram emot att se vad Microsoft gör av Skype och Yammer köpen (som båda ligger under Office divisionen).

    1. Intressant och insatt kommentar, Wictor. Tack!

      Bara for the record: För mig är inte ett intranät att ”läsa och konsumera nyheter”. Ett intranät är allt det du nämner och mer. Som jag skrev: Det är effekterna vi är ute efter — om det sen kräver big data eller en animerad gif struntar jag i 🙂

      Sen kan man diskutera om själva konceptet skulle tjäna på en begreppsförflyttning bort från ordet intranät men det är en annan diskussion.

  3. Intressant läsning Fredrik, som du skriver en nyfiken betraktelse, vilket alltid är ett nyktert förhållningssätt och oerhört viktigt för IT-branschens trovärdighet.

    Det finns många anledningar till att SharePoint väljs som plattform hos företag, Wictor lyfter fram många av dem ovan, och just helhetsbegreppet är väldigt avgörande hos de företag jag arbetar med.

    För dem ger SharePoint möjligheter att lösa flera verksamhetssystem i en sammanhållen plattform, från samma leverantör, till lägre kostnad, som dessutom integrerar väl med användarnas dagliga klientprogram. Men återigen, det krävs viss erfarenhet om plattformen för att göra den användbar och enkel att hantera. Det krävs också noggrannhet i effektanalysen och kravfångsten (notera skillnaden) annars misslyckas man med att åstadkomma effekterna oavsett verktyg.

    Angående begreppet ”Intranät”, vilket kan kräva spaltmeter att debattera, upplever jag att det fortfarande målar upp bilden av nyhetspublicering hos företag, när det man behöver är en verksamhetsportal för medarbetarnas vardag. Jag föredrar begrepp som ”Digital Workplace” vilket kommunicerar flera förmågor i lösningen – där man får ett stöd i sin vardag, tex sina projekt, uppgifter, dokument, introduktion vid anställning, nyckeltal i realtid, statusuppdateringar från sina kollegor och sitt nätverk, omvärldsbevakning från externa medier kring ens intresseområden, interaktion med externa partners, aggregerad information från andra system – och inte minst en plats att digitalt lära känna sina kollegor från andra länder/orter. Dessa många förmågor gör ju detta till väldigt intressanta och roliga projekt!

    SharePoint 2013 kommer vara enklare att arbeta med. För den som vill går det tex att sätta upp en extern web på SharePoint i Microsofts moln på ett par timmar, för att känna på hur gränssnittet fungerar i sin enklaste form med hjälp av färdiga mallar.

    Fredrik, du får mig att undra när det senast lanserades ett intranät med en animerad gif 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: