Nytt alternativ till Google

Många av de stora medierna, till exempel Aftonbladet och New York Times, berättar idag att Microsoft inom kort släpper sin nya sökmotor. Jag tycker att detta är mycket intressant. Vi har kunnat testa sökmotorn ett bra tag nu, och det lovar mycket gott. Som jag skrivit i andra sammanhang är Google konserverande. Dess främsta fördel är att den i mycket hög utsträckning viktar sökresultat efter hur trovärdig en sida bedöms vara. Måttstocken är hur många som länkar till en sida. Detta gör dock att nya webbplatser – som kan vara mycket bra och väldigt relevanta – knappt går att hitta. Det tar ju ett tag innan människor upptäcker och länkar till en ny sida.

På den punkten är Microsofts sökmotor (liksom även Yahoos) annorlunda. Trovärdigheten mätt i länkar spelar roll men inte lika stor. Alltså är det lättare att hitta nytt material hos dem. Det är en viktig fördel med tanke på den rasande fart som webben fortfarande utvecklas i.

Den som tror att Googles nära nog monopol på sökningar kommer att bestå för alltid, kan ju tänka sig tillbaka till runt 1998-1999. Då fanns Google inte på kartan och Altavista regerade. Någon som använder den sökmotorn idag…?

Nu tror jag att Google är smartare idag än Altavista var då. De förstörde sitt renommé genom att ”förorena” sökresultaten med annonser. Men för oss som både sökare och webbpublicister är det bra om Googles dominans bryts.

%d bloggare gillar detta: