Konsulter är som kaniner – eller får

Ur dagens Sydsvenskan:

  • ”Jag kände mig som en fårhund. Konsulterna var fåren och jag måste gå ut och fånga in dem.”
  • ”…konsulter är som kaniner, om man inte har situationen under kontroll fortplantar de sig okontrollerbart.”
  • Ojdå. Det var ingen kul beskrivning av konsultrollen. Men med tanke på hur begreppet, jobbeskrivningen, ”konsult” numera används är den tyvärr korrekt i många fall. Särskilt i IT-branschen kallas allt för många konsulter, även när de egentligen är inhyrd arbetskraft. Det förekommer också i ganska stor omfattning i kommunikations- och PR-branschen.
    Jag har aldrig haft någon som helst förståelse för s.k. konsultuppdrag som går ut på att under 6, 12 eller 18 månader sitta hos kunden och delta i deras ordinarie produktion. Visst är det ett jobb – kanske ett riktigt intressant jobb – men det är inte ett konsultuppdrag. Manpower och de andra bemanningsföretagen är bättre på att sköta detta än IT- eller PR-företag.

    För mig är konsult lika med rådgivare, och här nere i Sydsvenskans täckningsområde är det väl bäst att kalla sig kommunikationsrådgivare i fortsättningen…

    %d bloggare gillar detta: